Ordinul Arhitectilor a cerut Primariei Capitalei sa organizeze concurs de solutii pentru amenajarea Pietei Universitatii, a anuntat presedintele Ordinului Arhitectilor din Bucuresti, Mircea Ochinciuc, in cadrul unei dezbateri organizate de Grupul de Dialog Social. In plus, arhitectii se plang ca Primaria, desi a inceput lucrarile la parcajul subteran, nu respecta proiectul aprobat initial, “garajul masinilor fiind mai important decat pietonii”.

“Primaria poate sa mearga mai departe cu lucrarile la parcajul de sub piata, dar sa se asigure ca este facut corect. Pentru amenajarea la suprafata a pietei, trebuie insa facut un concurs national de solutii pentru ca, pana la urma, acesta este cel mai important loc din oras”, a explicat Mircea Ochinciuc.

Gheorghe Patrascu, arhitectul sef al Capitalei, a declarat ca a declansat un concurs de solutii pentru aceasta piata, in luna martie a acestui an, insa Primaria l-a oprit considerandu-l “o cheltuiala inutila a banilor publici”. “Se intampla aceste lucruri deoarece avem o administratie proasta si neprofesionala, cu oameni putini si prost platiti”, a comentat Patrascu.

Viceprimarul Capitalei, Victor Iovici, a declarat ca este de acord cu idea de a organiza concurs de solutii pentru Piata Universitatii si ii va transmite mesajul primarului Sorin Oprescu.

Dan Marin, unul dintre arhitectii care a lucrat la proiectul pentru parcajul de la Universitate, a declarat ca firma angajata de primarie sa faca pasajul nu respecta proiectul aprobat de municipalitate, masinile fiind mai importante decat oamenii: “Initial, noi am pus, simetric, intrarile in parcaj, de-a dreapta si de-a stanga spatiului verde. Acum, au mutat unul mai intr-o parte, si nu mai raman din trotuarul de langa BCR decat doi metri si ceva din 5 metri. Pe langa faptul ca nu mai ramane loc ca sa plantam niciun copac, nici pentru pietoni nu mai avem loc. Cred ca primaria a uitat de unde a plecat. Au facut acest parcaj ca sa lase piata libera, pentru pietoni. Daca acum nu mai lasa nici trotuarele ca sa mai incapa trei masini, nu am facut nici-o afacere. In plus, in locul intrarilor pietonale in subteran, pe care le-am pus noi, au pus doua lifturi care se vad anapoda. Si asa toata piata este plina de gherete, tonete, reclame, statii, semn de circulatie si alte asemenea. Cand vine un strain si vede toate astea, nu ii mai trebuie nimic”.

Lucrarile la parcajul subteran de la Universitate au inceput in luna august a acestui an si se vor finaliza la inceputul anului 2012. Parcajul are 382 de locuri, iar municipalitatea s-a asociat pentru realizarea lui cu firma Interparking Spania. Realizarea parcajului va costa 15.000.000 de euro, bani pe care ii va plati compania, banii urmand a fi recuperati din taxa de parcare.

Adrian Andrei, reprezentantul firmei de proiectare de la parcaj, a declarat pentru HotNews.ro ca nu comenteaza aceste informatii. "Noi respectam proiectul aprobat de Primarie! Sunt doar niste speculatii", a spus Adrian Andrei.