1. Datele Uniunii Nationale a Notarilor Publici arata ca numarul tranzactiilor imobiliare inregistrate in primele 10 luni a fost de 290.000, valoare similara cu cea din 2009, insa cu 30% sub valoarea din perioada ianuarie-octombrie 2008. In octombrie 2010 au fost inregistrate 29.397 tranzactii, cu 15% mai putine decat in octombrie 2009 si cu 35% mai putine decat in octombrie 2008, detalii in grafic.

Se pare ca numarul tranzactiilor s-a stabilizat, insa aceasta stabilizare are loc pe fondul scaderii preturilor, fiind posibil ca o eventuala stagnare a preturilor sa determine o scadere a numarului de tranzactii. In acelasi timp, doar aproximativ o cincime dintre tranzactii se realizeaza prin credit.

2. Conform unui studiu al portalului imopedia.ro, chiriile in Bucuresti sunt in medie cu 13% mai mici decat anul trecut in cazul garsonierelor, cu 11% mai mici in cazul apartamentelor cu doua camere, si cu 9% in cazul apartamentelor cu trei camere, detalii in tabel.

Atat timp cat chiriile vor continua sa scada, nu se poate discuta nici macar despre o stagnare a pretului apartamentelor. In acest moment, un apartament cu doua camere valoreaza echivalentul a 210-215 chirii; in urma cu un an si jumatate, inainte de programul Prima Casa, un apartament valora echivalentul a 170 chirii, detalii aici.

3. De la inceputul Programului Prima Casa si pana la sfarsitul lunii noiembrie au fost acordate un numar de 31.622 garantii, dintre care 12.030 in 2009 si 19.592 in primele 11 luni din acest an. In 2011, tranzactiile prin Prima Casa vor genera aproximativ 6% din totalul tranzactiilor imobiliare.

Nu stim ce va face guvernul anul viitor, insa este evident ca acest program a influentat pretul locuintelor, cel putin in 2009. Daca programul nu va fi prelungit, numarul tranzactiilor imobiliare se va reduce, iar preturile isi vor accelera scaderea.

4. Conform imobilare.ro si indeximobiliar.blogspot.com, in primele 3 saptamani din luna decembrie preturile apartamentelor au stagnat atat in Bucuresti cat si la nivelul tarii, ultima luna din 2010 fiind una de “respiro” dupa ce in ultimele 6 luni, preturile cerute de proprietari au scazut cu 7-8%.

Comparativ cu sfarsitul lunii decembrie a anului trecut, pretul mediu pe metru patrat cerut de proprietari a scazut cu 14% la nivel national, si 10-12% in Bucuresti. In Timisoara pretul mediu a scazut cu 18%.

In 2009, pretul in euro cerut de proprietari a scazut cu 20% la nivel national, si cu 20-25% in Bucuresti (decembrie/decembrie).

Cum vor evolua preturile in 2011? Raspunsul este unul singur: vor continua sa scada! Cat de mult? Este posibil sa asistam la o scadere similara cu cea din 2010 (cred ca 15% este procentul maxim de scadere la care pot spera cumparatorii), insa piata se va segmenta din ce in ce mai mult, in sensul ca preturile locuintelor situate in zonele bune se vor reduce mai putin, iar cele din zonele periferice se vor reduce mai mult.

In plus, ramane de vazut cum va evolua anul viitor piata executarilor silite in conditiile in care cele cateva mii de locuinte scoase la licitatie de banci in 2010 reprezinta un volum extrem de mic daca il comparam cu evolutia restantelor.

Citeste si comenteaza pe Businessday.ro.