Locuinte si cladiri de birouri fara autorizatie de construire. Aceasta este o propunere legislativa facuta de patru deputati PDL pentru stimularea economiei nationale. In lipsa autorizatiei, casele ar urma sa se faca dupa proiecte tip, aprobate in prealabil de Ministerul Dezvoltarii. Alesii considera ca in acest fel cetatenii nu vor mai plati proiectul de arhitectura si vor scapa de birocratie. Arhitectii chestionati de HotNews.ro sint categorici: initiativa e "o prostie, o timpenie".

"Persoanele fizice si juridice care detin minimum 400 metri patrati de teren in regim de proprietate sau concesionare pot efectua constructii, cu acordarea de facilitati, in conditiile respectarii unei variante de constructie din cele 10 modele de proiecte pentru executarea lucrarilor de constructii afisate pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului. Prin derogare de la prevederile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, executarea lucrarilor de constructii este permisa fara detinerea autorizatiei de construire, in conditiile respectarii unui model de proiect emis de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si a Planului urbanistic general al localitatii. Face exceptie de la prevederile alin. (1), obtinerea avizelor si acordurilor, precum si a actului administrativ al autorizatiilor pentru protectia mediului", se arata in propunerea legislativa.

Initiativa legislativa apartine deputatilor PDL, Calian Petru, Mircea Giurgiu, Stelian Fuia si Marian Avram si a fost deja depusa la Parlament.

"Aceasta initiativa vine in climatul socio-economic foarte dificil. Cresterea economica din 2007-2008 a venit pe fondul dezvoltarii pietei constructiilor. Noi vrem crestere economica, dar nu facem nimic ca sa gasim solutii pentru ridicarea economiei. Nu am inventat eu aceasta propunere. Ea functioneaza si in Polonia. Ei au crestere economica, noi nu. Daca facem un calcul, si adunam pretul proiectului de arhitectura cu taxa de autorizare, ajungem la o suma foarte mare, circa zece mii de euro. Aceasta economie cred ca ar incuraja oamenii sa isi construiasca locuinte. La facilitatile economice se adauga si eliminarea birocratiei. Si administratiile locale castiga deoarece vor incasa impozite pe cladirile respective", ne-a declarat deputatul Calian Petru.

Arhitectul sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, spune ca acest proiect este o prostie: "Mi-e rusine sa ma exprim. Aceasta propunere este total nerealista si dovedeste o crasa lipsa de cunoastere a domeniului. Fara autorizatie se pot face chioscuri, nu case. Sigur, anumite constructii se pot autoriza printr-o procedura simplificata, dar nu fara autorizatie. Taxa de autorizare este intre 0,5 si 1 la suta din valoarea constructiei si reprezinta o sursa considerabila de venit pentru bugetul local. La noi, de exemplu, Directia de urbanism si autorizare se sustine din asta. Pentru mediul rural ar putea fi insa o solutie buna. Acolo o mare parte dintre constructii se fac fara autorizatie si fara proiect. Faptul ca oamenii ar putea sa ia de-a gata un proiect, care sa arate intr-un anumit fel, este un progres. Insa, aceste proiecte trebuie adaptate in functie de teren, fiindca, daca terenul este in panta, nu se mai potriveste. Deci tot este nevoie de un arhitect".

Nici presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, Serban Tiganas, nu are o parere foarte buna despre acest proiect de lege: "Aceasta initiativa are repercursiuni asupra Romaniei. Ne facem de ras pe plan international. Nici nu ar trebui discutata. Este o tampenie. Cine construieste o casa are foarte multi bani. Casele nu sunt chestii ieftine, iar proiectele sunt chestii scumpe. Procentul pentru proiectare este nesemnificativ. In plus, un proiect negandit, se va dovedi mai costisitor. Nu se fac economii la materiale, casa se va dovedi costisitoare in timp, datorita risipei de energie. In plus, prin acest proiect, statul recunoaste incapacitatea administrativa de a gestiona birocratia autorizarii. Despre eliminarea autorizatiei s-a vorbit si la reabilitarea blocurilor si la absortia fondurilor europene. A proiecta inseamna a progresa. Cand vrei sa faci constructii tip, pui punct progresului".