​Un bloc de 23 de metri ar putea rasari in Piata Lahovary din Bucuresti, la doar trei metri de curtea Casei Oamenilor de Stiinta. Inaltimea maxima in zona este de 13 metri. Planul Urbanistic Zonal prin care se propune aceasta constructie are toate avizele necesare, inclusiv cel de la Ministerul Culturii si se afla in dezbatere publica pe site-ul Primariei Capitalei. Initial, proiectul a fost respins de fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu pe motiv ca distrugea respectiva zona.

Potrivit proiectului aflat pe site-ul Primariei Capitalei, blocul de 23 de metri va fi construit pe terenul din spatele unei case parter, din Piata Lahovary, nr 8, care va fi consolidata. Cladirea noua va avea trei nivele in subteran, demisol, parter si patru etaje si va adaposti locuinte, hotel, birouri, comert si cazinou. Proprietarul este firma Falcon Consulting, iar proiectant este Facultatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu.

Piata Lahovary face parte din Zona Protejata Pitar Mos, iar inaltimea maxima este de 13 metri. In jur sunt patru cladiri monument, printre care Casa Oamenilor de Stiinta. Cladirea de 23 de metri inaltime va fi la doar trei metri de curtea acestui monument.

Dan Marin, arhitect, membru in Comisia Zonala a Monumentelor Istorice: „Acolo regimul maxim de inaltime este de 13 metri, cu exceptia blocurilor din Piata Lahovary, care sunt vizavi. In jurul parcelei despre care vorbim sunt doar vile cu parter si unul-doua etaje, motiv pentru care un bloc de 27 de metri, cat ni s-a prezentat noua initial, nu are ce cauta acolo. De aceea am respins acest proiect. Nici cel de 23 de metri nu este mai potrivit".

Theodor Paleologu, fostul ministru al Culturii: „Este incredibil cine decide cum arata Bucurestiul. Este ilegal. Eu am anulat avizul fiindca era un dezastru ce se intampla acolo. Ei l-au dat la loc”.

Gheorghe Patrascu, arhitectul sef al Capitalei: „Cate gafe s-au facut in Bucuresti, cred ca asta este una minora. Cladirea avizata se incadreaza in indicatorii urbanistici din zona. Nu este vina mea ca regulamentele de zone protejate sunt asa cum sunt. Ca aceste greseli sa nu se mai repete trebuie facute regulamente pe parcela. Avem in lucru regulamente detaliate pentru 12 zone protejate si speram ca le vom termina pe toate o data cu noul Plan Urbanistic General. Daca ma intrebati pe mine, eu nu as face un bloc de 23 de metri acolo. Dar, daca nu il aprob, ma dau in judecata”.

Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul: „Am vazut proiectul si chiar cu 23 de metri inaltime se vede foarte urat intre casele acelea joase. Este foarte inalt pentru zona respectiva. De asemenea, este jenant ca Universitatea de Arhitectura „Ion Mincu” isi incalca principiile profesionale si se pliaza pe dorintele de inavutire ale investitorilor”.

Istoria proiectului

Povestea acestui proiect a inceput in 2008, cand pe terenul din piata Lahovary se propunea construirea unui bloc de aproape 30 de metri. Proiectul a fost respins de precedenta Comisie Tehnica de Urbanism si Amenajarea Teritoriului a Primariei Capitalei, iar fostul arhitect-sef, Adrian Bold, nu a emis avizul de urbanism. La cateva luni dupa, actuala Comisie Tehnica de Urbanism si Amenajarea Teritoriului a Primariei Capitalei a fost de acord cu aceasta propunere, arhitectul-sef Gheorghe Patrascu emitand avizul de urbanism. Cu acest aviz, in octombrie 2009, proiectul a ajuns la Comisia Zonala a Monumentelor Bucuresti, unde a fost respins. In ciuda acestui fapt, directorul de atunci al Directiei de Cultura Bucuresti, Eugen Plesca, a semnat avizul favorabil. Fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu a anulat insa acest aviz in decembrie 2009.

Dupa acest scandal, proiectul s-a reintors la Comisia Zonala a Monumentelor Istorice, unde a fost respins. Beneficiarii au contestat decizia Comisiei, proiectul ajungand astfel la Comisia Nationala a Monumentelor Istorice, din subordinea Ministerului Culturii, unde a primit aviz favorabil pe 27 aprilie 2010. La vremea respectiva blocul avea inaltimea de 27 de metri. Dupa aparitia unui nou scandal, ministrul Culturii Hunor Kelemen a cerut Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice (CNMI) sa reanalizeze avizul dat blocului de 27 de metri, exprimand dubii ca PUZ-ul respectiv se incadreaza in regimul de inaltime al zonei protejate. O luna mai tarziu, proiectul a primit un nou aviz favorabil, de aceasta data pentru un edificabil cu o inaltime maxima de 23 de metri.

Pentru a se realiza, acest proiect are nevoie de aprobarea Consiliului General al Municipiului Bucuresti.