Ambasada Marii Britanii la Bucuresti a lansat joi, 24 februarie, un concurs de idei pentru amenajarea zonei din jurul stadionului national Lia Manoliu. Avand ca punct de plecare ideile care au condus la dezvoltarea Parcului Olimpic Londra 2012, tinerii arhitecti sunt invitati sa identifice si sa dezvolte o atmosfera urbana distincta pentru spatiile publice din jurul arenei si sa creeze un spatiu reprezentativ pentru viata sportiva si culturala din Romania. Proiectul este realizat in parteneriat cu Primaria Capitalei si Primaria sectorului 2. Lucrarile de construire la stadionul Lia Manoliu vor fi gata in luna mai a acestui an.

Foto:
  • Apasa pe poza pentru a deschide fotogaleria.

"Este important ca cel mai mare stadion din Romania sa aiba un caracter multifunctional si o identitate urbana pe masura", a declarat ambasadorul Martin Harris.

Primarul Neculai Ontanu crede ca stadionul national va deveni un nou simbol al Romaniei. "Am speranta ca, la finalul acestui concurs, intreaga zona din vecinatatea arenei nationale, cu tot arealul adiacent, va fi un etalon pentru Bucuresti in ceea ce priveste dezvoltarea urbana, inovatia si originalitatea lucrului facut cu pasiune. Cred ca, in viitorul apropiat, orice strain care va veni la Bucuresti si va merge sa vada Palatul Parlamentului, la finalul proiectului isi va inscrie pe harta vizitei si zona stadionului", a spus Neculai Ontanu.

Arhitectul sef al Capitalei, Gheorhe Patrascu, nu este insa la fel de optimist, exprimandu-si temerea ca proiectul castigator ar putea ramane doar la stadiul de proiect, cum s-a intamplat si in alte cazuri. "Prin Primaria Capitalei veti avea sprijinul necesar si trebuie sa continuam acest proiect pana la detaliu. Cred ca trebuie sa depasim actiunile formale. Nu cred ca proiectul pentru stadionul 'Lia Manoliu' va rivaliza Parcul Olimpic. Nu trebuie sa copiem Londra, dar avem nevoie de sprijin logistic", a completat Patrascu.

Termenul limita de predare al proiectelor este 15 martie, iar castigatorii vor fi anuntati pe 17 martie. Laureatul premiului I va primi o execursie la Londra, unde va vizita Parcul Olimpic.

Mai multe detalii despre concurs aici.