​Dintre sase mari orase ale tarii, in Brasov se gasesc cele mai mici chirii, in vreme ce proprietarii din Bucuresti si Cluj au cele mai mari pretentii – se arata intr-o analiza a portalului imobiliare.ro, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

In medie, nivelul chiriilor a scazut cu 10-12% in ultimele sase luni, cele mai mari diferente fiind inregistrate in cazul garsonierelor amplasate in Constanta (-11,9%) si Timisoara (-8,9%), dar si in cazul apartamentelor cu doua (-7,2%) si trei camere (-8,3%) din Cluj-Napoca.

Aceste reduceri vin pe fondul unei relative plafonari a preturilor in ultimele luni, ceea ce face ca apartamentele sa devina tot mai scumpe raportat la nivelul chiriilor. Iar atat timp cat chiriile se vor reduce, pretul apartamentelor nu prea are cum sa se stabilizeze.

La capitolul chirii, Bucurestiul se situeaza, in mod evident, in fruntea celor mai scumpe orase. Aici, chiria pentru o garsoniera porneste de la 150 de euro pe luna in cartiere precum Rahova, Militari sau Berceni. In acelasi timp, apartamentele cu doua camere au preturi incepand de la 200-220 de euro pe luna in zone precum 13 Septembrie, Stefan cel Mare, Mihai Bravu, Crangasi sau Drumul Taberei. Pentru locuintele cu trei camere, chiriile pornesc de la 250 de euro pe luna in Berceni, Colentina sau Camil Ressu.

Si Clujul este un oras in care proprietarii au pretentii ridicate, cel putin la garsoniere. In Floresti sau Horea, o astfel de locuinta poate fi inchiriata cu 150 de euro pe luna. Apartamentele cu doua camere sunt insa semnificativ mai ieftine fata de Bucuresti. Preturile cerute pentru acestea pornesc de la 170 de euro pe luna in Andrei Muresanu sau Floresti, in vreme ce locuintele cu trei camere pot fi inchiriate si 270 de euro pe luna in zonele Buna Ziua, Zorilor sau Manastur.

La polul opus fata de cele doua orase se situeaza Brasovul, aici putand fi gasite cele mai ieftine locuinte de inchiriat. Astfel, pretul cerut pentru o garsoniera mobilata si utilata este de 120 de euro pe luna in cartierele Tractorul sau Bartolomeu. Pe de alta parte, preturile apartamentelor cu doua camere pornesc de la 150 de euro pe luna in zonele Florilor, Racadau, Grivitei sau in apropierea Spitalului Judetean, iar cele ale locuintelor cu trei camere incep de la 200 de euro pe luna in 13 Decembrie sau Tractorul.

La mijlocul clasamentului in materie de chirii se situeaza orasele Constanta, Iasi si Timisoara. In cel dintai caz, o garsoniera poate fi inchiriata cu 140 de euro pe luna in zonele CET sau Energia. Pretul cerut pentru doua camere este de 170-180 de euro pe luna in zonele Boema, Tomis Nord sau Tabacarie. Apartamentele cu trei camere pot fi inchiriate cu 250 de euro pe luna, in zone precum Far, Tomis II, Tomis Nord sau Dacia.

Si in Iasi pretul cerut pentru o garsoniera porneste de 140 de euro pe luna (in Tatarasi sau Podu Ros). Pe de alta parte, in Tatarasi chiria ceruta pentru apartamentele noi cu doua camere porneste de la 230 de euro pe luna, in vreme ce chiria ceruta pentru locuintele cu trei camere variaza in jurul sumei de 280-300 de euro pe luna.

In Timisoara, o garsoniera in stare buna poate fi inchiriata cu 140 de euro pe luna in zonele Matei Basarab sau Balcescu. Chiria ceruta pentru un apartament cu doua camere porneste de 170-180 de euro pe luna, astfel de oferte fiind disponibile in Take Ionescu, Aradului sau la Centrul Bancar (zone in care, inainte de criza, un apartament cu doua camere se inchiria cu cel putin 300 euro). Pentru o locuinta cu trei camere, chiria porneste de la 220-250 de euro pe luna in Dacia sau Bucovina.

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.