Elena Udrea si Marian Vanghelie vor sa construiasca primul cartier ecologic din tara, potrivit unui comunicat trimis astazi de Ministerul Dezvoltarii. Este vorba despre un nou cartier ANL de 10.000 de locuinte, care urmeaza sa fie ridicat in Prelungirea Ghencea, in sistemul de parteneriat public-privat. Jumatate dintre locuinte vor fi destinate tinerilor, iar cealalta jumatate angajatilor din sistemul national de aparare, ordine publica si siguranta nationala si ai autoritatilor judecatoresti.

Oprea, Udrea si VanghelieFoto: Agerpres

Terenul pe care vor fi construite blocurile apartine in acest moment Ministerului Apararii Nationale, dar va fi dat in administrare Consiliului local sector 5 pentru realizarea proiectului. Cele trei loturi de teren, insumand 101,5 ha, se afla in Str. Prelungirea Ghencea nr. 3-5, B-dul Ghencea nr. 45 si Str. Antiaeriana nr. 5-7. Proiectul va fi dezvoltat in parteneriat public-privat.

Deocamdata nu se stie nici cand vor incepe lucrarile nici cine este firma cu care se vor asocia cele doua institutii.

Potrivit modificarilor aduse anul trecut legislatiei privind parteneriatul public-privat, institutiile publice se pot asocia cu orice investitor doresc, fara licitatie. Aceasta legea a fost criticata de Comisia Europeana, Romania riscand declansarea procedurii de infringement.

Potrivit unui comunicat trimis HotNews.ro de Ministerul Dezvoltarii, cartierul va fi realizat pornind de la o serie de principii europene, precum: crearea de comunitati durabile; utilizarea inteligenta a resurselor de teren, a constructiilor de locuinte, acces la transport public, integrare sociala si accesibiliate (acces la o locuinta decenta); calitate si inovatie in arhitectura cladirilor si designul spatiilor publice; proiectare si planificare urbana de maxima calitate astfel incat sa sprijine mediul; crearea unei retele de spatii verzi, de recreere si piste de circulatie nemotorizata; construirea unei infrastructuri economice si ecologice (mobilitate, accesibilitate, transport ecologic, utilizarea energiei regenerabile, conservarea energiei, utilizarea tehnologiilor verzi si inovatiilor, gestionarea deseurilor); implicarea comunitatii.

Acest proiect este o chestie de normalitate pentru Bucuresti.

Marian Vanghelie

Elena Udrea a mentionat ca proiectul propune realizarea unei zone cu functiune mixta (locuire, servicii, echipamente publice), avand ca baza principii de planificare, proiectare, arhitectura si design ecologic, orientate catre cetatean, subordonate ideii de dezvoltare durabila. "Cele peste 10.000 de locuinte care vor fi construite in următorii ani in eco-cartierul din Ghencea - cel mai mare proiect imobiliar din Romania - ar trebui sa genereze scaderea preturilor apartamentelor din Bucuresti", a apreciat Udrea.

Marian Vanghelie a declarat ca acest proiect inseamna pentru Bucuresti "o chestie de normalitate": "Este un proiect pilot pentru Romania - un cartier ecologic, ceea ce inseamna pentru Bucuresti o chestie de normalitate. As spune ca e primul pas spre normalitate in politica romaneasca, in momentul cand un guvern vine catre un primar din opozitie si, intr-adevar, vrea sa demonstreze ca alaturi de un primar din opozitie, care este norocos, cum zice doamna ministru, sau nervos, cum as spune eu, reusim sa putem sa ducem la bun sfarsit un lucru foarte bun", a declarat Vanghelie, potrivit Mediafax.

Colaborarea dintre Marian Vanghelie si Elena Udrea, a inceput sa prinda contur inca de la sfarsitul anului trecut. Marian Vanghelie, i-a spus, in decembrie anul trecut, Elenei Udrea, ca in cazul in care el ar candida pentru Primaria Capitalei, ar dori ca Udrea sa-i fie "partenera", insa aceasta l-a corectat, replicandu-i ca termenul care trebuia folosit este "contracandidat".

La sfarsitul lunii februarie, la sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti, consilierii PDL au votat alaturi de cei PDL. Victor Ponta, presedintele PSD, declara: "Domnul Vanghelie, in primul rand, risca sa nu mai fie luat in serios ca lider la Bucuresti, daca, pe de-o parte, el e contra doamnei Udrea, dar consilierii domniei sale voteaza cu doamna Udrea. E greu sa-l mai crezi serios. Ori asta este un risc foarte mare pentru el, inseamna ca nu mai stapanesti organizatia de Bucuresti sau inseamna ca lucrurile acolo scapa de sub control. Eu astept sa vad exact tot ce s-a intamplat. Stiu ca s-a suprapus acel vot rusinos, din punctul meu de vedere, si inacceptabil al celor trei consilieri ai nostri impreuna cu PDL, cu sarbatorirea onomasticii, sau ma rog, zilei de nastere a domnului Vanghelie. Nu vreau sa fiu absurd, dar am dat un semnal foarte clar si nu voi da inapoi de la acest semnal. Sper ca il receptioneaza".

Desi in alte tari sunt o solutie sociala folosita cu succes, cartierele ANL construite in Romania au fost urmarite de scandal:

- la inceputul acestui an, o bucata de tavan, dintr-un bloc ANL, din Murfatlar, judetul Constanta, s-a prabusit peste scara imobilului. In luna decembrie a anului trecut, intr-un apartament ANL din orasul Titu, Dambovita, tencuiala de pe tavanul din dormitor, groasa de cativa centimetri, s-a desprins si a cazut.

- blocurile ANL din Ploiesti trebuiau finalizate in urma cu aproape un an, insa nu sunt gata nici acum. Zeci de familii au luat credite de la banci ca sa isi poata cumpara aceste apartamente, dar platesc rata lunara fara a beneficia de casa.

- cartierul ANL Henry Coanda, din Bucuresti, nu are utilitati. Oamenii isi fac strazile pe banii lor;

- in Lugoj, cartierul ANL a fost construit la doar cativa metri de cablurile de inalta tensiune;

- in urma cu doi ani, locatarii din Cartierul Brancusi din Capitala au iesit in strada, nemultumiti de facturile exagerat de mari pe care trebuiau sa le plateasca la intretinere.