Guvernul se pregateste sa lanseze a patra varianta a programului Prima Casa, modificarile fata de Prima Casa 3 constand in principal in reducerea garantiei guvernamentale de la 100% la 50% din valoarea creditului si accesul in program a celor care au deja o locuinta a carei suprafata nu depaseste 50 mp, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.

Cu alte cuvinte, prin injumatatirea procentului de garantare se dubleaza practic numarul de garantii pe care statul va putea sa le ofere cu aceiasi bani, iar programul isi mareste aria de adresabilitate, fapt care ar trebui sa relanseze numarul tranzactiilor. Ce efect va avea aceasta varianta revizuita a programului Prima Casa asupra pietei imobiliare?

Rezultatele obtinute pana acum

Pornit initial cu intentia de a impulsiona sectorul constructiilor, acest program a devenit unul social si atat: peste 90% din cele aproape 35.000 de locuinte cumparate au fost apartamente vechi, efectul asupra sectorului constructiilor fiind aproape zero.

In acelasi timp, lansarea programului in vara anului 2009 a determinat o crestere artificiala a preturilor, insa trendul a revenit pe scadere dupa doar un trimestru.

In ultimii doi ani au avut loc aproximativ 700.000 de tranzactii imobiliare la nivel national, din care doar 5% au fost generate de Prima Casa, dar cu toate acestea preturile par a-si fi gasit un suport in jurul valorii de 55-60.000 de euro (mai ales in Bucuresti), fapt care arata cat de usor poate fi influentata piata imobiliara din moment ce trendul a fost dat de doar 5% din tranzactii.

Bineinteles, programul a ajutat si bancile, acestea acordand credite imobiliare in valoare de aproximativ 1,5 miliarde euro in 2009, 2010 si primul trimestru din 2011.

Prima Casa 4 si influenta asupra pietei imobiliare

In mod normal, reducerea garantiei guvernamentale de la 100% la 50% va determina o crestere a riscului pentru banci, iar un risc mai mare inseamna automat dobanzi mai mari. Pe de alta parte, guvernul spune ca dobanzile nu vor creste, iar avansul va ramane la 5%, avantajul pentru banci fiind generat de cele aproape 40.000 de noi credite care pot fi acordate.

Dupa cum se stie, marja de dobanda la creditele in euro nu poate depasi 4% peste Euribor, dar sunt cateva banci care practica marje mai mici, ceea ce demonstreaza inca odata generozitatea de care a dat dovada guvernul in urma cu doi ani.

Cel mai probabil, in noile conditii, bancile care practicau marje mai mici de 4% vor ridica usor dobanzile, iar cele care practicau deja marje de 4% vor decide daca raman sau nu in program. Prin urmare, dobanzile vor creste (chiar daca putin), iar numarul bancilor participante se poate reduce.

Daca ne uitam la ce s-a intamplat cu preturile in momentul in care Prima Casa 1 a fost lansat, imi este greu sa cred ca aceste 40.000 de noi (posibile) tranzactii nu vor influenta deloc piata, dar imi este la fel de greu sa cred ca preturile vor intra pe un nou trend ascendent.

Totusi, date fiind revenirea economiei si aceasta noua varianta a Programului Prima Casa care va aduce pe piata 40.000 de noi clienti ce isi pot cumpara o locuinta cu un avans de doar 5%, este improbabil ca preturile sa mai scada mult pe piata imobiliara.

Comenteaza pe BusinessDay.ro.