Peste 481.000 de polite de asigurare obligatorie a locuintei (PAD) au fost incheiate de la demararea acestui proces in Romania (15 iulie 2010) si pana la sfarsitul lunii martie din acest an, a anuntat luni PAID, societatea care gestioneaza asigurarea obligatorie a locuintelor. Cifra reprezinta 5,74% din locuintele din Romania, sustine Marius Bulugea, directorul general al PAID. Pentru a evita polemica cu Ministerul Administratiei (MAI), privind data pana la care proprietarii care nu au asigurarea obligatorie a locuintelor pot fi amendati, Bulugea sustine mai nou ca in lege nu exista un termen limita pentru incheierea acestei asigurari, ci doar pentru sanctiuni.

Cine si-a facut asigurare obligatorie a locuinteiFoto: PAID
  • "Portofoliul PAID de la sfarsitul lunii martie arata ca au fost incheiate asigurari obligatorii pentru 5,74% din locuintele din Romania, prin raportarea numarului total de polite la fondul locativ existent, de aproximativ 8,4 milioane de locuinte", a declarat Marius Bulugea, directorul general al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale - PAID.

Rimtul de incheiere a politelor PAD a revenit pe un trend ascendent in luna martie 2011, ajungand la o medie de 1.000 de polite/zi. Asta dupa ce, in perioada ianuarie - februarie 2011, ritmul de subscriere s-a diminuat semnificativ, ajungand la sub 400 polite/zi, de la un varf de peste 10.000 de polite/zi inregistrat in ultimele doua luni ale anului trecut.

Polita PAD ofera acoperire pentru numai trei riscuri: cutremurul, alunecarile de teren si inundatiile. In functie de materialul de constructie, prima obligatorie este de 10 euro/an in cazul locuintelor de tip B (cu structura din pamant, chirpici, paianta etc) sau 20 euro/an in cazul locuintelor de tip A (cu structura de beton, caramida sau lemn), suma asigurata fiind de 10.000 euro si respectiv 20.000 de euro.

  • Cum incearca PAID sa evite polemica cu MAI privind data pana la care proprietarii care nu au asigurarea obligatorie a locuintelor pot fi amendati

Potrivit legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor (Legea 260/2008), proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda intre 100 lei si 500 lei, iar constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari si de persoanele imputernicite in acest scop.

Dupa ce s-a contrat in mai multe randuri cu Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) pe tema datei limita pana la care proprietarii care nu au asigurarea obligatorie a locuintelor pot fi amendati, oficialii PAID vin acum cu o noua abordare: in lege este un termen limita doar pentru sanctiunile aplicate pentru cei neasigurati.

Marius Bulugea sustine mai nou ca exista o confuzie intre asigurarea obligatorie si sanctiunile ce vor fi aplicate celor care nu isi asigura locuintele.

  • "Legea 260/2008 este in vigoare si produce efecte. Nu exista un termen limita pentru incheierea asigurarii PAD, ci un termen de la care autoritatile locale vor aplica sanctiuni pentru cei neasigurati", a spus directorul general al PAID.

Amintim ca la inceputul lunii trecute, Marinela Nemes, directorul juridic al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor declara ca proprietarii care nu si-au incheiat pana la data de 15 ianuarie a acestui an o polita obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor (asa numita polita PAD) sau o polita facultativa ce acopera aceste riscuri ar putea fi sanctionati, conform legii, cu amenzi intre 100 lei si 500 lei.

Aceasta dupa ce in luna decembrie a anului trecut, Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) anunta ca termenul limita de incheiere a acestor polite este 15 iulie 2011. Drept reactie la declaratia directorului juridic al CSA, MAI a revenit in aceeasi zi cu un comunicat oficial in care a intarit informatiile furnizate public anterior.