Potrivit datelor Asociatiei Nationale a Agentilor Imobiliari din SUA, pretul median de tranzactionare al unei locuinte a fost in luna februarie de 157.000 de dolari, in scadere cu 4,2% fata de februarie 2010, si cu aproape 40% fata de maximul atins in 2005, detalii alaturat, click pe grafic pentru marire.

In cifre absolute, pretul median a scazut in ultimii 6 ani cu 100.000 de dolari si a ajuns la nivelul inregistrat la inceputul anilor `90. Mai mult, pretul actual este in mod real cu 8,5% mai mic decat cel din 1979.

Pe de alta parte insa, reducerea preturilor a facut ca indicele de accesibilitate sa ajunga la maximul istoric, detalii aici. Practic, in raport cu veniturile populatiei, locuintele nu au fost niciodata mai ieftine.

Astfel, daca in 2005-2006 spre exemplu, pe varf de bula speculativa, o familie ce obtinea echivalentul venitului median pe economie castiga exact cat sa poata obtine un credit cu care sa isi cumpere o locuinta medie, in prezent, o familie ce realizeaza echivalentul venitului median pe economie poate obtine un credit cu care sa cumpere doua locuinte medii.

In SUA, peste doua treimi dintre cei care isi cumpara o locuinta o cumpara prin credit, iar criza economica a determinat o majorare semnificativa a celor care nu isi mai pot plati ratele la credite.

Anul trecut, aproape o treime din locuintele vandute in SUA au fost locuinte executate silit de banci, si cum preturile de vanzare in acest caz sunt mult sub preturile la care se vand locuintele pe piata normala, scaderea generala a preturilor a fost in mod evident accentuata de aceste executari.

In februarie, in SUA, venitul median per familie era de aproximativ $5.100, si cum pretul median al unei locuinte a fost de 157.000 de dolari rezulta ca pretul reprezinta venitul unei familii pe 31 de luni. In 2005-2006, pretul unei locuinte reprezenta venitul pe aproape 50 de luni.

Citeste si comenteaza pe Businessday.ro.