Firma care construieste aqualand-ul din Parcul Tineretului a inceput defrisarea celor 5 hectare de spatiu verde, cu cateva zile inainte de Pasti, pentru a face loc complexului sportiv. Defrisarile au inceput desi reprezentantii Administratiei Lacuri Parcuri si Agrement de pe langa Primaria Capitalei, institutia in administrarea careia se afla parcul, au declarat ca au reziliat contractul in baza caruia urma sa se faca aqualand-ul.

Defrisare Parcul TineretuluiFoto: Hotnews

Defrisarea celor 5 hectare de parc a inceput in saptamana mare. Reprezentantii Ecocivica sustin ca au fost pusi la pamant circa 300 de arbori si arbusti.

“Defrisarile au inceput in urma cu cateva zile. Au mers in paralel, taiat si scos buturugi, pentru a masca taierile, fara sa realizeze ca Directia de Mediu din cadrul Primariei Capitalei a inventariat toti arborii de pe teren.

Erau 400, acum au mai ramas circa 150. Cu toate acestea, inspectorii din Primarie au venit si au spus ca a fost taiat doar un arbore. Pentru lucrarile de defrisare nu exista aviz. A venit si Garda de Mediu si a dat o amenda”, ne-a declarat Dan Trifu, vicepresedinte Ecocivica.

Reprezentantul Blue Ciel, Marcel Toader, sustine ca s-au executat doar lucrari de igienizare a terenului: “Noi am facut doar lucrari de igienizare a terenului, impreuna cu Primaria sector 4.

Politia comunitara a evacuat persoanele care isi facusera adapost acolo. Am curatat de lastaris si de gunoaie. Trebuie sa facem incadrarea in zona a terenului, sa se faca masuratori prin satelit, ca sa delimitam proprietatea si trebuia curatat terenul. Nu am taiat niciun copac. A venit Garda de Mediu si a constatat. Am primit amenda pentru ca am toaletat 22 de copaci si am taiat unul, fara aviz. In rest, tot ce am taiat erau puieti si crengi.

In total, pe teren sunt 136 de copaci. Mai urmeaza sa defrisam 46 dupa ce vom obtine aviz de defrisare. Dupa ce vom termina lucrarea vom planta niste brazi, ca sa fie verde tot timpul anului”.

Intrebat de ce a ales sa faca un astfel de proiect in parc, Marcel Toader a declarat ca in alta parte nu avea loc.

Cel mai grav este insa ca lucrarile de defrisare au inceput fara sa fie clar daca acest contract pentru construirea aqua land-ului mai este valabil sau nu.

La inceputul lunii aprilie, ALPAB a trimis un comunicat de presa din care reiesea ca acest contract a fost reziliat.

  • "In data 29.04.2009 ALPAB a încheiat un parteneriat public privat cu SC Bleu Ciel SRL. Contributia ALPAB o reprezenta terenul pe care il are in administrare din Parcul Tineretului in vederea realizarii unui parc acvatic de distractii si agrement. Potrivit art. 7.1.1 din contractul de asociere, SC Bleu Ciel SRL se obliga sa depuna documentele pentru obtinerea autorizatiei de construire in termen de 6 luni de la data predarii de catre ALPAB a terenului, respectiv 19. 05.2009. Astfel, in data de 17.11.2009 Bleu Ciel a instiintat ALPAB ca s-a depus dosarul pentru obtinerea autorizatiei de constructie, cu numarul 51652 inregistrat la Primaria Sector 4.
  • Conform art. 9.4 din contractul de asociere, SC Bleu Ciel SRL avea obligatia sa obtina autorizatia de construire in termen de 12 luni de la depunerea documentatiei, respectiv 16.11.2010. In aceste conditii, contractul intre ALPAB si SC Bleu Ciel SRL a incetat in data de 16. 11.2010, fara indeplinirea vreunei formalitati și fara plata de daune interese sau orice alt fel de despagubiri.
  • Mentionam ca afirmatiile reprezentantilor societatii Bleu Ciel sunt nefondate cu privire la lipsa unei informari cu privire la notificarile de incetare a contractului, având in vedere ca acestea au fost transmise catre SC Bleu Ciel SRL atât pe fax, cât și prin scrisoare de confirmare de primire.
  • Aceste notificari au fost ignorate de catre societate, iar in data 14.02.2011, Bleu Ciel a transmis adresa cu numarul de inregistrare 101, prin care ni s-a comunicat ca in data de 02.02.2011 (data la care contractul era deja incetat de drept) au solicitat Primariei Sector 4 urgentarea procedurilor de eliberarea a autorizatiei de constructie”, se arata in comunicat.

Societatea Bleu Ciel sustine insa contrariul:

“ALPAB nu a transmis societatii Bleu Ciel nicio comunicare oficiala cu privire la presupusa neindeplinire a obligatiilor contractuale pe care ni le-am asumat.

Orice tip de corespondenţa dintre parti trebuie sa respecte clauzele contractuale, ce obliga Asociatii nu doar sa se asigure de transmiterea textului actului, ci si de confirmarea primirii acestuia. Prin urmare, contractul este perfect valabil. Oricum, contractul nu putea fi reziliat din oficiu deoarece este intabulat la Cartea Funciara. Doar instanta il poate rezilia”, a explicat Marcel Toader.

Mircea Raicu, viceprimar al Capitalei, spune ca Bleu Ciel risca sanctiuni de natura penala daca a executat lucrarile de defrisare in absenta unui contract valabil.

"In primul rand defrisarile au fost facute fara aviz, ceea ce este ilegal. In al doilea rand, contractul de asociere in baza caruia ALPAB s-a asociat cu Blue Ciel era ilegal deoarece a fost semnat fara aprobarea Consiliului General al Municipiului Bucuresti, dupa cum am vrut ALPAB. Daca schimbi destinatia unui teren este nevoie de hotararea CGMB. Cei de la ALPAB s-au folosit de o prevedere din regulamentul de functionare, care le permitea sa se asocieze sa faca chioscuri, baraci, tonete si alte lucruri minore in parcuri, nu aqua land-uri.

Aici insa nu este vorba de asa ceva. Terenul respectiv avea functiunea de parc, iar acum se va construi acolo. Referitor la rezilierea contractului ALPAB-ul spune ca exista o clauza, daca Bleu Ciel nu face nimic in 12 luni, contractul este nul de drept. Eu am luat de bun ce a spus Primarul General, ca acest contract este nul de drept. Este penal daca au facut lucrari in absenta unui contract. Pe de alta parte, primarul general, Sorin Oprescu, nu a luat nicio masura sa vada ce se intampla acolo”, ne-a declarat Mircea Raicu.

Soin Oprescu se spala insa pe maini, de parca nu el l-ar fi numit pe Radu Popa in fruntea ALPAB: "Intrebati-l pe Popa, de la Parcuri, el trebuie sa stie. Nu au avut aprobare, nu au avut autorizatie pentru defrisare", a declarat edilul sef.

Terenul pe care se intentioneaza sa se construiasca aqualandul este in Parcul Tinerertului, avand in mare parte functiunea V1-a parcuri si gradini publice cu acces nelimitat, si V3 - o portiune mica unde era prevazuta construirea unei parcari pentru Palatul Copiilor.

Desi Bucurestiul are nevoie de baze sportive, pentru ca cele construite in vremea regimului comunist au fost privatizate si distruse, un parc de distractii si agrement fura o bucata de parc, accesul devenind restrictionat si pe bani. Deci, pentru o afacere privata, o suprafata de parc care era destinata tuturor, este ingradita. In Brasov a fost construit la marginea orasului un astfel de aqualand si este o afacere de succes.