Primaria Capitalei continua demolarile de pe Buzesti-Berzei, desi Tribunalul Bucuresti a anulat Planul Urbanistic Zonal care statea la baza construirii Diametralei N-S (largirea strazilor Buzesti-Berzei). De aceasta data a cazut victima buldozerelor o casa de pe Calea Grivitei, nr. 119, parte a ansablului monument istoric Calea Grivitei.

Inca o cladire demolata pe Calea GriviteiFoto: Hotnews

Demolarea s-a facut in baza autorizatiei de desfiintare nr. 38/04.02.2011 si a unui aviz emis de Directia pentru Cultura Bucuresti pe 15 martie 2011. Asociatia Salvati Bucurestiul a sesizat Inspectoratul de Stat in Constructii in acest caz, insa reprezentantii asociatiei sustin ca institutia a refuzat sa intervina. "Inspectoratul de Stat in Constructii a refuzat sa sisteze lucrarile, afirmand ca este responsabilitatea Ministerului Culturii sa sisteze lucrarile care se fac in baza unui aviz pe care l-a dat prin structura sa locala Directia pentru Cultura Bucuresti" se arata intr-un comunicat de presa trimis de ONG.

Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul a declarat ca va face plangere penala impotriva semnatarilor autorizatiei de construire (Sorin Oprescu, Gheorghe Patrascu, Tudor Toma, Madalin Dumitru) si a semnatarilor avizului de desfiintare (Daniel Chereches, directorul Directiei pentru Cultura Bucuresti si specialistul care a intocmit avizul de desfiintare).

Tribunalul Bucuresti a anulat pe 12 aprilie, in urma unui dosar deschis de Asociatia Salvati Bucurestiul, Planul Urbanistic Zonal care sta la baza construirii Diametralei Buzesti-Berzei.

Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul, spune ca a sesizat instantei urmatoare ilegalitati:

  • lipsa unui aviz de la Ministerul Culturii
  • lipsa unui aviz de la Ministerul Mediului
  • lipsa unui aviz de la Ministerul Dezvoltarii
  • planul urbanistic zonal era incomplet
  • nu a fost consultata populatia

In plus, asociatia a solicitat:

- Primariei Municipiului Bucuresti sa revoce autorizatia de desfiintare

- Directiei pentru Cultura Bucuresti sa revoce avizul de desfiintare

- Inspectoratului de Stat in Constructii sa opreasca lucrarile de desfiintare.

Nicusor Dan afirma ca, o data anulat acest PUZ, toate celelalte acte sunt ilegale: demolarile, expropierile, autorizatiile de construire.​