O parte din acoperisul Halei Matache, monument istoric, a fost furat luni noaptea de hotii de fier vechi, dupa cum sustin reprezentantii ONG-urilor de urbanism. Paza cladirii trebuia asigurata de Primaria Capitalei, institutie in a carei proprietate se afla acum monumentul. Hala urmeaza a fi demolata si reconstruita pentru largirea Axei Buzesti-Berzei.

Parti din acoperisul Halei matache au disparutFoto: Hotnews
  • Vezi in FOTOGALERIE un contra-exemplu: cum sint reconditionate vechile hale de peste din Tel Aviv

In ultimele luni, hotii au intrat de mai multe ori in interiorul halei furand caramida, fier si lemn. Hala a fost expropriata de Primaria Capitalei si urmeaza a fi demolata si mutata pentru construirea Axei Buzesti-Berzei. Mai multi ONG-isti sustin ca hala este lasata pe mana hotilor, in mod special de Primarie, pentru a se "autodemola":

"Pentru ca Primaria Capitalei nu a obtinut, la presiunea societatii civile, avizul Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice pentru desfiintarea legala a Halei Matache, recurge la metoda bine pusa la punct de 'demolatorii' ilegali, si anume abandonarea imobilului si dezmembrarea lui pe furis pina la disparitia totala. Hala Matache figureaza in continuare ca monument istoric, dar PMB refuza sa o protejeze asa cum prevede legea, astfel ea poate fi lasata prada demolatorilor de ocazie. Pe 3 februarie 2011, Asociatia Salvati Bucurestiul si Societatea Academica Romana au inaintat Parchetului o plingere penala impotriva PMB acuzind-i pe cei responsabili de distrugere, abuz in serviciu contra persoanelor, abuz in serviciu contra intereserlor publice. De ce se inversuneaza Primarul Oprescu sa faca disparuta Hala Matache? Pentru ca ea sta in calea viitorului bulevard Uranus. In aceasta situatie, PMB trateaza legea ca pe un moft", ne-a declarat Roxana Wring, presedinta asociatiei Pro_Do_Mo.

Halele de peste din portul vechi_5

FOTOGALERIE Halele vechi de peste din Tel Aviv

Ceea ce noi distrugem cu sarg, alte popoare pastreaza cu sfintenie. Halele de peste din portul vechi al Tel Aviv-ului, Jaffa, au fost restaurate in urma cu cativa ani. In interiorul lor functioneaza acum, fie piete de peste, fie sali de expozitie.

Reabilitarea halelor face parte dintr-un program de reabilitare a intregului port, iar costurile sunt estimate la 100 milioane dolari. Arhitectii care s-au ocupat de restaurarea halelor au ales sa pastreze aspectul acestora cat mai aproape de cel initial.

Politia Capitalei spune ca tabla de pe casa a fost luata de vint

"In urma sesizarii facuta de dvs., o echipa de la Politia Locala Bucuresti s-a deplasat la fata locului. Nu exista semne de efractie. Cladirea este una foarte veche si neintretinuta, iar de la furtunile din ultimele zile este foarte posibil sa fi zburat tabla de pe casa. Noi patrulam nn-stop in zona si dam zilnic amenzi hotilor de fier vechi. Acestia se intorc insa de fiecare data. Constructorul este cel care trebuie sa asigure paza", a declarat Razvan Popa, purtator de cuvint al Politie Locale Bucuresti.​