Parcarea subterana de la Universitate va fi gata in primavara anului viitor, a declarat, miercuri, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. Parcajul va avea 420 de locuri, pe trei nivele in subteran. Pentru construirea parcarii, ruinele ansamblului Sf Sava au fost demolate la inceputul lunii mai. Mai multe ONG-uri sustin ca demolarea ruinelor s-a facut ilegal.

Imagine din timpul demolarii ruinelorFoto: Florin Balteanu

"Pana la sfarsitul anului ne dorim ca lucrarile de structura sa fie finalizate si cele patru statui mutate temporar in parcul Izvor sa fie reamplasate la locul initial. Iar in aprilie, anul viitor, speram sa o dam in folosinta. Parking-ul va avea 420 de locuri pentru masini, fata de 380 cat avea intial, si 24 pentru motociclete. Parcarea va avea o intrare dinspre str. Academiei, o iesire in str. Ion Nistor (rond Universitate) si inca o intrare dinspre str. Toma Caragiu, care, in functie de aglomeratie, se poate transforma in iesire. Proiectul a fost modificat datorita descoperirilor arheologice. In ceea ce priveste vestigiile Bisericii «Sf. Sava », acestea vor fi protejate, conservate in situ, asa cum a cerut Comisia Nationala de Arheologie. La final, cand va fi amenajata zona pietonala, zidul va fi marcat la suprafata", a declarat Oprescu.

Pentru amenajarea parcarii, cu exceptia unui zid din Biserica Sf. Sava, celelalte ruine au fost "indepartate". Asociatia Arhitectura Restaurare Arheologie sustine ca ruinele au fost demolate ilegal deoarce acestea trebuiau declasate inainte de a fi "indepartate", atat Academia Domneasca cat si necropola din jurul acesteia fiind clasate individual in Lista Monumentelor Istorice.

"Distrugand vestigiile Academiei Domnesti distrugatorii au comis o ilegalitate. Legea Monumentelor Istorice a fost incalcata: desfiintarea unui monument istoric nu poate fi facuta in absenta radierii monumentului respectiv din Lista Monumentelor Istorice", se arata pe site-ul ARA.

Imagine cu ruinele descoperite la Universitate

Imagine cu ruinele descoperite la Universitate

Foto: Florin Balteanu

In plus, Asociatia face urmatoarele precizari referitor la declasarea si demolarea unor astfel de monumente:

- desfiintarea, distrugerea partiala sau totala, profanarea, precum si degradarea monumentelor istorice sunt interzise si se sanctioneaza conform legii (L. 422/2001, art. 11 (2)).

- declasarea monumentelor istorice urmeaza aceeasi procedura ca cea prevazuta pentru clasare. Ea este declansata din oficiu in oricare dintre situatiile urmatoare: a) descarcarea de sarcina arheologica, in cazul siturilor arheologice, conform avizului Comisiei Nationale de Arheologie;

- dosarul de clasare sau declasare este intocmit de serviciile deconcentrate ale Ministerului Culturii si Cultelor [...] si se inainteaza compartimentului de specialitate din Ministerul Culturii si Cultelor, care il analizeaza si il prezinta, dupa caz, Comisiei Nationale de Arheologie si/sau Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice spre analiza si propuneri. Secretarul Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice elaboreaza proiectul de ordin de clasare sau de declasare, pe care il inainteaza ministrului Culturii spre aprobare ;

- la data ramanerii definitive a comunicarii de declasare sau de la data comunicarii raspunsului privind neclasarea, regimul de monument istoric al bunului inceteaza;

In cazul Academiei Domnesti, cu exceptia eliberarii certificatului de descarcare de sarcina arheologica si un acord scris, semnat de secretarul de stat Vasile Timis, ca lucarile la parcare pot continua, nici una dintre etapele mai sus mentionate nu a fost parcursa.

Primaria Capitalei sustine ca "indepartarea ruinelor" s-a facut legal, existand un certificat de descarcare arheologica si autorizatie de construire.

Punctul de vedere al Primariei este sustinut si de Ministerul Culturii care afirma ca ruinele nu au regim de monument istoric, ci terenul pe care acestea se aflau.

" Ruinele nu au regim juridic de monument istoric. in Lista Monumentelor Istorice publicata in anul 2004 si in 2010 este inscris situl arheologic Piata Universitatii avand doua straturi de cultura: fundatiile ansamblului "Sf. Sava" si necrpola. Fundatiile Ansamblului Sf. Sava si necropola au in Lista Monumentelor istorice un cod care arata ca este protejat terenul si nu eventualele ruine, vestigi arheologice sau bunuri culturale mobile care s-ar descoperi urmare cercetarilor arheologice. In Piata Universitatii au fost efectuate cercetari arheologice pe baza autorizatiilor de cercetare arheologica emise de minister. A fost redactat un Raport de cercetare arheologica , acesta a fost discutat la minister in cadrul Comisiei Nationale de Arheologie si ni s-a comunicat ca acesta Comisie a aprobat emiterea Certificatului de descarcare de sarcina arheologica cu anumite copnditii. Interpretarea pe care o dau unii, cum ca acele ruine ar fi monumente istorice pentru ca ar fi nominalizate in LMI, releva lipsa de intelegere a listei, necunoasterea regulilor de interpretare a codului din LMI si in acelasi timp necunoasterea normelor de clasare si inventariere a monumentelor istorice. Prin absurd, o astfel de interpretare ar insemna ca toate ruinele care se descopera/decoperteaza intr-un sit arheologic clasat monument istoric sunt la randul lor monumente istorice de arhitectura, ceea ce este ilogic si contravine legislatiei si normelor de clasare, atat pentru monumente istorice, cat si pentru patrimoniul cultural mobil", se arata intr-un punct de vedere trimis HotNews.ro de catre Ministerul Culturii.

Imagine cu ruinele demolate

Imagine cu ruinele demolate

Foto: Florin Balteanu

In replica, arhitectul Florin Balteanu, reporezentantul Observatorului Urban al Uniunii Arhitectilor spune ca interpretarea ministerului este eronata.

"Legea 422/2001, atit in varianta ei initiala, cit si in cea actuala se refera la trei tipuri de monumen istorice, anume: "monument", "ansamblu" si "sit". Litera "m" din codul de identificare a monumentului istoric, la care face referinta Ministerul Culturii, este folosita pentru categoria "monument". Legea 422/2001 defineste aceasta categorie astfel "constructie sau parte de constructie, impreuna cu instalatiile, componentele artistice, elementele de mobilare interioara sau exterioara care fac parte integranta din acestea, precum si lucrari artistice comemorative, funerare, de for public, impreuna cu terenul aferent, delimitat topografic, care constituie marturii cultural-istorice semnificative din punct de vedere arhitectural, arheologic, istoric, artistic, etnografic, religios, social, stiintific sau tehnic". In cazul sitului istoric "Piata Universitatii", acesta este format din doua componente ambele avind in cod litera "m", deci monumente, respeciv, Fundatiile ansamblului "Sf. Sava" si Necropola. Astfel fraza "prin acest tip de cod se indica straturile de cultura dintr- un sit arheologic, iar nu constructii individuale sau parti din astfel de constructii", din raspunsul ministerului este scoasa in offside de catre lege. Interesant este ca, de la inceputul anului, Comisia Nationala de Arheologie nu s-a intalnit niciodata, si nu a discutat acest subiect. Certificatul de descarcare Arheologica a fost dat pe baza consultarii Biroul Permanent al Comisiei, dar este echivalent cu opinia Comisiei? Fiind vorba de interventia pe un monument istoric de grupa B, de ce nu s-a trecut si prin Comisia Zonala a Monumentelor Istorice, cum ar fi trebuit, fie ca am aveam clasate ruinele Ansamblului Sf. Sava, fie ca avem clasat un strat de cultura, "terenul" asa cum se arata in raspunsul ministerului. Sa nu mai vorbesc de necesitatea trecerii prin Comisia Nationala a Monumentelor Istorice pentru declasarea partiala", ne-a declarat Florin Balteanu.

Parcarea de la Universitate se realizeaza in parteneriat public privat, Primaria punand la dispozitie terenul, iar investitorul suma de 13 milioane de euro, bani care astfel au fost economisiti din bugetul local. Parcarea ramane in proprietatea exclusiva a Primariei. Media taxei de parcare nu va depasi 0,36 euro pe ora.