Comisia Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei a avizat, miercuri, construirea unui turn de 20 de etaje pe un spatiu verde din intersectia Razoare, in apropiere de Palatul Cotroceni. Legislatia romaneasca interzice construirea pe spatiile verzi sau schimbarea destinatiei acestora.

Proiectia turnului de la RazoareFoto: PMB

Terenul pe care s-a avizat construirea turnului are aproximativ 5000 mp si se afla pe o parcela triunghiulara din mijlocul intersectiei Razoare, intre Bulevardul Geniului, Soseaua Panduri si Strada Razoare. In Planul Urbanistic General, figureaza ca spatiu verde, iar la fata locului se afla zeci de arbori. In afara de parcele de 5.000 mp, restul terenului din triunghi este domeniu public.

Proprietarul acestui teren este familia Tanasoiu: Tanasoiu Emil, Tanasoiu Rodica, Tanasoiu Daniel si Tanasoiu Anca. Daniel si Emil Tanasoiu sunt actionari in firma de constructii ACMS. Totodata, Daniel si Emil Tanasoiu sunt actionari la Primavera Development, dezvoltatorul parcului de afaceri S-Park, in apropiere de Piata Presei.

O data cu aprobarea in 2008, a Planului Urbanistic Zonal pentru Pasajul Razoare, o lucrare publica, in mod miraculos, pe aceasta parcela a aparut un accent de inaltime, care ii dadea proprietarului dreptul sa construiasca un turn. Totodata, terenul isi pastra calitatea de spatiu verde. In acelasi PUZ, au fost trecute alte doua accente de inaltime in curtea fabricii Titan Mar, aflata in proprietatea primarului general de la vremea respectiva, Adriean Videanu.

De ce in Planul Urbanistic Zonal pentru un pasaj rutier a fost necesara trecerea unor accente de inaltime pe terenuri proprietate privata, ramane in continuare greu de inteles. Mai ales ca, atunci cand este vorba sa limiteze inaltimea unor cladiri de pe parcele proprietate privata, arhitectii si urbanistii din Comisia Tehnica de Urbanism afirma ca nu o pot face, deoarece legea nu le permite sa reglementeze astfel de terenuri.

Potrivit societatii civile, PUZ-ul aprobat in 2008, in baza caruia s-a avizat turnul de astazi, nu este tocmai legal: "In 2008, cand s-a aprobat aceasta documentatie de urbanism, legea interzicea construirea spatiilor verzi. Or, sa pui un turn pe un spatiu verde, nu mi se pare tocmai legal. De asemena, PUZ-ul nu are toate avizele necesare. In hotararea de Consiliu General prin care s-a aprobat nu sunt mentionate decat doua avize, de la Ministerul Mediului si Avizul de Urbanism de la Primaria Capitalei, desi se cerusera inca patru avize: Ministerul Culturii, Miniesterul Apararii, SRI si Aviz de la Directia de Circulatie din Primaria Capitalei. Pe pagina web a Primariei Capitalei nu se regasesc cele 4 avize. Faptul ca se aproba un asemenea proiect pe un spatiu verde, mi se pare ca merge impotriva principiilor Uniunii Europene", a declarat pentru HotNews.ro Roxana Wring, presedinta Asociatiei Pro_Do_Mo.

Arhitectul sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, a declarat insa ca, accentul de inaltime, fiind un drept castigat, Primaria Capitalei nu il poate lua inapoi. Miercuri insa, pe langa dreptul castigat, proprietarul a primit ceva in plus. Desi pe PUZ-ul aprobat in 2008, putea sa construiasca o cladire cu un Procent de Ocupare al Terenului de 15 la suta si un Coeficient de Utilizare al Terenului de 5, Comisia Tehnica de Urbanism i-a avizat un procent de ocupare al terenului de 27 la suta, schimband destinatia de spatiu verde pe inca 15 la suta din teren, lucru interzis de legislatia in vigoare. In metri patrati, asta inseamna dublarea suprafetei construite.

Reprezentanta Ministerului Mediului in Comisia Tehnica de Urbanism, Roxana Costache (care a venit pentru prima oara, miercuri, la aceasta comisie desi este membra in acest for de cel putin 2 ani) in loc sa apere spatiile verzi, interpreteaza legea in favoare beneficiarului. Astfel, desi cladirea propusa are in realitate un Procent de Ocupare al Terenului de 27 la suta, si se iau 15 procente din spatiul verde, aceasta sustine ca nu este o problema daca parterul cladirii ocupa 15 la suta din teren, iar de la etajul 1 cladirea creste si ocupa 30 la suta din teren. "Ramane aceeasi suprafata de spatiu verde", spune aceasta. Legea Urbanismului spune insa ca Procentul de Ocupare al Terenului reprezinta "raportul dintre suprafata construita (amprenta la sol a cladirii sau proiectia pe sol a perimetrului etajelor superioare) si suprafata parcelei". Deci, conform acestei definitii se considera ca POT-ul este de 30 la suta, si se incalca Legea spatiilor verzi.

Ordonanta 114/2007: „Art. 71. - (1) Schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora."