Un bogat dezvoltator chinez este pe punctul de a cumpara o vasta suprafata de teren in Islanda, unde isi propune sa realizeze un proiect turistic in valoare de 100 de milioane de dolari, care va include si un teren de golf, a scris marti Financial Times, citat de agentia AFP.

Huang Nubo, un fost oficial guvernamental din China, a semnat un protocol de vanzare pentru o suprafata de 300 de kilometri patrati din insula.

Huang ocupa locul 161 in randul celor mai bogati oameni din lume, potrivit clasamentului pe anul 2010 realizat de revista Forbes. Societatea sa, grupul Zhongkun, detine infrastructuri turistice in China si in intreaga lume.

Anterior, el a ocupat diverse posturi de conducere in ministerul Constructiilor si in departamentul central al Propagandei.

Dezvoltatorul chinez a semnat un acord prealabil de vanzare miercurea trecuta cu proprietarii terenurilor, printre care se afla si guvernul islandez, acord care trebuie acum sa fie aprobat de Beijing si Reykjavik, a dezvaluit si Iceland Review Online.

Plasata chiar sub cercul Arctic, Islanda este considerata din ce in ce mai des o pozitie strategica, in conditiile in care topirea gheturilor deschide noi cai maritime polare care fac mult mai accesibile resursele minerale din aceasta regiune.

Sistemul bancar islandez, disproportionat in raport cu restul economiei, s-a prabusit brutal in octombrie 2008 in urma crizei financiare mondiale, antrenand interventia Fondului Monetar International si o profunda criza, intr-o tara care se afla pana atunci in plin boom economic.

Recesiunea s-a dovedit in cele din urma mai putin brutala decat se credea initial.