James Murdoch ramane directorul executive al News Interational, divizia britanica a News Corp.,insa a decis sa paraseasca consiliile de administratie a publicatiilor The Sun si The Times, aflate in miezul scandalului interceptarilor telefonice, scrie The Guardian. Compania mama a uneia dintre publicatii este citata, ca parat, in toate procesele civile formulate impotriva tabloidului News of the World.

Vestea demisiei a fost facuta publica, miercuri, desi James Murdoch, in varsta de 38 de ani, a demisionat in septembrie din pozitia de director al News Group Newspapers care opereaza The Sun, News of the World (acum inchis) si Times Newspapers Ltd. (care detine The Times si Sunday Times), motivand ca se muta din Londra la New York.

Compania News Group Newspapers este implicata intr-o serie de procese pentru incalcarea vietii private ca urmare a interceptarilor telefonice ilegale. Aceasta este unitatea citata ca inculpat de toti cei care vor sa dea in judecata The Sun sau News of the World.

Grupul News Corporation, unul dintre cele mai mari conglomerate media din lume, a declarat ca plecare lui James Murdoch din consiliile de administratie reprezinta o actiune de punere in ordine. Acesta a adugat ca fiul lui Rupert Murdoch ramane presedintele executiv al News International, divizia care detine cele trei publicatii britanice ale companiei.

Surse din interior au afirmat ca "nimeni nu ar trebui sa citeasca prea mult in aceste schimbari". Acestea au notat ca James Murdoch ramane in consiliul de administratie al NI Group Ltd si in consiliului editorial al The Times.

James Murdoch a preluat functia de presedinte executiv al News International la sfarsitul anului 2007 si a fost chemat de doua ori sa depuna marturie in Parlamentul britanic pentru a explica de ce compania nu a aflat ca practica interceptarilor telefonice din News of the World a fost mai raspandita in perioada anterioara arestareii lui Glenn Mulcaire in 2006. Mulcaire a facut interceptarile telefonice in numele ziarului.