Revista saptamanala Der Spiegel deschide editia de saptamana viitoare cu titlul "Acropole, adio! De ce trebuie Grecia sa paraseasca euro", scrie Reuters. Saptamanalul se alatura numeroaselor voci din Germania care sustin ca o iesire a Greciei din Zona Euro in acest moment ar putea fi cea mai buna optiune.

Coperta Der SpiegelFoto: Captura Spiegel Online

Pozitia publicatiei germane indica faptul ca Germania incepe sa vada din ce in se mai serios posibilitatea ca Grecia sa parasesca zona monedei unice. Personalitati din mediul de afaceri si din cel politic au declarat saptamana aceasta ca Zona Euro ar supravietui in eventualitatea plecarii unuia dintre membri pentru ca, in acest moment, comunitatea euro este mai puternica la socuri.

Der Spiegel, o publicatie germana foarte apreciata, a facut un pas mai departe argumentand ca, in acest moment, plecarea Greciei este singurul mod de a avansa, precizeaza agentia de presa britanica.

Coperta revistei arata o moneda euro sfaramata ce cade de pe capitelul unei coloane antice.

"In pofida scepticismului, editorii nostri au pledat pana acum pentru ca Atena sa ramana in Zona Euro. Dupa alegerile parlamentare de la inceputul lunii mai, observatorii Der Spiegel si-au schimbat parerea", scrie Der Spiegel intr-un editorial.

"Grecii nu au fost niciodata pregatiti pentru uniunea monetara si nu sunt nici astazi. Incercarea de a insanatosi tara durabil prin reforme a esuat", scriu jurnalistii Der Spiegel intr-o analiza a situatiei Greciei.

"Intre timp este evident ca iesirea este in interesul lor. [...] Doar o plecare a Greciei din Zona Euro ofera tarii, pe termen lung, o sansa de a se pune pe picioare", scrie Der Spiegel.

Potrivit relatarilor de duminica din presa, ministrul german de Finante Wolfgang Schaeuble a declarat ca nu va forta Grecia sa ramana in zona monedei unice insa spera ca acesta va ramane.

Si alte tari europene par sa accepte posibilitatea ca Grecia sa paraseasca Zona Euro. Cancelarul austriac Werner Faymann a declarat si el ca nu isi doreste ca acest lucru sa se intample adaugand ca "in teorie, multe lucruri sunt de neconceput", scrie Reuters.