Preturile alimentelor s-au stabilizat fata de varful atins in perioada de vara, dar raman "aproape" de nivelurile record inregistrate si ameninta inca supravietuirea a milioane de oameni, deplange Banca Mondiala (BM), intr-un raport publicat joi.

"Preturile ridicate se impusn din ce in ce mai mult ca un nou standard. Planeta nu isi poate permite sa tolereze aceasta tendinta in timp ce 870 milioane de oameni traiesc in continuare in foame si milioane de copii mor in fiecare an" din cauza malnutritiei, a remarcat Otaviano Canuto, vicepresedinte al Bancii Mondiale.

Numai in luna octombrie preturile globale la produsele alimentare au crescut cu 7% pe an, chiar daca acestea au fost cu 5% mai mici fata de nivelul record atins in timpul verii, potrivit raportului trimestrial al Bancii Mondiale, care subliniaza ca evolutia a fost "nu a fost uniforma".

De exemplu, in luna octombrie, pretul graului a urcat cu 24%,in timp cepretul orezuluia coborat cu 7%, iar al zaharuluicu 20%, spuneBanca Mondiala.

Institutia mai afirma cao crizaalimentaraglobalacomparabila cu cea din 2008"pare sa fi fost evitata".