​Un oficial american a respins, luni, propunerea Uniunii Europene pentru a crea o curte de instanta internationala dedicata problemeloor din domeniul investitiilor, menita sa rezolve una dintre disputele care ingreuneaza negocierile in cadrul Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP). (EurActiv.com & AFP).Comisarul european pentru comert Cecilia Malmstrom a propus, saptamana trecuta, crearea unei curti de instanta dedicata domeniului investitiilor, pentru a reduce ingrijorarea din randul europenilor ca sistemul de arbitrare ISDS propus in cadrul TTIP va permite companiilor sa ocoleasca instantele nationale daca simt ca investitiile lor sunt amenintate.

Protest TTIP in Bruxelles (februarie 2015)Foto: Hotnews

Subsecretarul de stat pentru comerț internațional de la Departamentul de Comerț al Statelor Unite, Setfan Selig, a menționat luni, 11 mai, că anumite mecanisme similare de soluționare a disputelor stat-investitori (ISDS) există deja în acordurile comerciale internaționale și nu au rezultat în pierderea suveranității naționale a statelor respective.

„Criticile potrivit cărora acestea ar submina dreptul de a reglementa al autorităților naționale cred că sunt orientate greșit”, a spus Selig, în timpul unei vizite la Paris.

Cecilia Malmström a încercat, săptămâna trecută, să convingă și europarlamentarii europeni că există formule pentru a păstra, totuși, clauza ISDS în Partaneriatul Transatlantic, dar, conform relatării EurActiv.com, care citează eurodeputați și asociații profesionale din Bruxelles, nu a avut foarte mare succes.

Citeste articolul integral pe EurActiv.ro