Executivul de la Budapesta pregateste un proiect legislativ ce ar permite partidului de guvernamant, condus de premierul Viktor Orban, sa preia controlul asupra desemnarii majoritatii membrilor din consiliul de politica monetara al bancii centrale maghiare, informeaza Bloomberg.

Legea ar imputernici Comisia economica din parlamentul ungar, dominat de partidul de guvernamant FIDESZ, sa nominalizeze patru din cei sapte membri ai Consiliului Monetar, institutie care stabileste dobanda de politica monetara. Propunerile comisiei ar urma sa fie apoi aprobate de Parlament, se arata intr-un fragment din textul de lege, dezvaluit de Banca Centrala a Ungariei.

Guvernul Orban, ales in aprilie cu o majoritate de doua treimi, incearca astfel sa-si consolideze influenta asupra institutiilor independente, sustine publicatia americana.

Mandatele celor patru membri ai consiliului monetar ce urmeaza sa fie inlocuiti expira la 1 martie anul viitor.

In prezent, responsabilitatea desemnarii noilor membri este impartita intre prim-ministru si seful bancii centrale, dupa ce inainte ii revenea numai guvernatorului.

Actualul guvernator al bancii centrale, Andras Simor, a fost criticat de Viktor Orban, inca din timpul campaniei electorale, pentru ritmul lent de reducere a dobanzii de referinta si pentru ca nu a utilizat suficient instrumentele de politica monetara pentru a grabi iesirea din recesiune.

Simor, insa, a respins indemnurile oficialilor guvernamentali de a demisiona inainte de incheierea mandatului sau, in 2013.

"Daca guvernul reuseste adoptarea legii, acesta ar putea decide de fapt cei patru noi membri responsabili de politica monetara, prin nominalizarea unor persoane cu principii economice care sa favorizeze politicile promovate de guvern", a declarat intr-un interviu Zoltan Arokszallasi, economist la Erste Bank Budapesta.

"Ramane de vazut daca dupa noile numiri politica monetara va fi una mai relaxata", a adaugat Arokszallasi.

Propunerea legislativa a guvernului maghiar vine dupa ce, in urma cu o saptamana, parlamentul de la Budapesta a modificat atributiile Curtii Constitutionale, restrangand dreptul acesteia de a se pronunta pe legile din domeniul fiscal si pe legile care privesc bugetul de stat.

O alta miscare facuta recent de cabinetul lui Viktor Orban a fost reducerea substantiala a bugetului pe anul urmator alocat Consiliului Fiscal, autoritate independenta ce evalueaza politica fiscala a guvernului.