Asia ar putea fi la fel de bogata ca Europa pana in anul 2050, daca va reusi sa combata provocari majore precum inegalitatea, coruptia si a schimbarile climatice, potrivit unui studiu efectuat de catre Banca Asiatica de Dezvoltare, relateaza AFP.

Daca tendintele actuale continua, Asia va avea jumatate din productia economica mondiala pana in 2050 si aproximativ trei miliarde de oameni vor putea avea venituri egale cu cele ale europenilor, se arata in raportul intitulat "Asia 2050: Realizarea secolului asiatic".

Studiul bancii a remarcat, totusi, ca regiunea cu cea mai mare crestere din lume, totalizeaza aproape jumatate din populatia saraca a lumii, veniturile medii fiind de 1,25 dolari pe zi/ locuitor.

Marsul catre "prosperitatea asiatica" este condus de sapte natiuni, care totalizeaza mai mult de trei miliarde de oameni: China, India, Indonezia, Japonia, Coreea de Sud, Thailanda si Malaezia.

Conform scenariului cel mai optimist, produsul intern brut (PIB) din Asia combinat - incluse fiind si tari sarace precum Laos si Pakistan - va creste de la 17,000 miliarde de euro in 2010 la 174,000 miliarde de euro in 2050.

Ca ascensiunea Asiei sa fie durabila, regiunea ar trebui sa imite succesele anterioare ale Japoniei si Coreei de Sud, promovand o crestere echitabila, avertizeaza studiul. "Asia se afla in mijlocul unei transformari istorice", se arata in raport.

"Prin dublarea cotei sale din PIB-ul mondial la 52% pana in 2050, Asia ar putea sa revina la pozitia economica dominanta pe care o detinea acum 300 de ani, inainte de revolutia industriala".

Raportul mentioneaza riscul unei cresteri rapide, urmata de perioade de stagnare sau declin si numeste cateva provocari majore cu care se confrunta Asia in prezent: cresterea inegalitatii in interiorul si intre tari, proasta guvernare si coruptia, precum si spoririea concurentei regionale pentru resurse naturale.

In cel mai rau scenariu, Asia ar putea fi prinsa intr-un vartej de politici macroeconomice proaste, exuberanta necontrolata a sectorului financiar, conflict, schimbari demografice si proasta guvernare.

Pentru a ajunge la o crestere durabila, spune studiul, regiunea trebuie sa abordeze problema saraciei, sa asigure egalitatea de sanse si sa se concentreze asupra educatiei, antreprenoriatului, inovatiei si dezvoltarii tehnologice.