Secretarul american al Trezoreriei SUA,Timothy Geithner si-a anuntat intentia de a ramane in continuare in functie, decizie care pune capat speculatiilor legate de o eventuala demisie a oficialului, relateaza AFP. Presedintele american Barack Obama i-a cerut lui Geithner sa ramana in functie si este multumit ca a decis sa faca acest lucru, a transmis Casa Alba.

Barack Obama si Timothy GeithnerFoto: Reuters

"El (Timothy Geithner-n.r.) este gata sa efectueze munca importanta pe care o are pentru a raspunde provocarilor cu care se confrunta tara noastra", a transmis Trezoreria intr-un comunicat, duminica, la doua zile dupa scaderea ratingului datoriei SUA de catre agentia de evaluare Standard and Poor's.

Presedintele american Barack Obama i-a cerut lui Geithner sa ramana in fruntea Trezoreriei si este multumit ca a decis sa faca acest lucru, a transmis Casa Alba, citata de Reuters.

"Presedintele i-a cerut secretarului Geithner sa ramana in fruntea Trezoreriei si saluta decizia lui", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney.

Mentinerea in functie a lui Geithner, a carui demisie a fost solicitata de catre mai multi senatori republicani sambata, ar putea fi o garantie a stabilitatii, de vreme ce incertitudinea de pe pietele financiare, in special de pe Wall Street, se va afla in centrul atentiei luni dimineata.

Geithner a fost singurul secretar al Trezoreriei de la inceputul mandatului lui Obama, in ianuarie 2009. Potrivit unor surse guvernamentale, el intentiona sa renunte la acest post dupa doi ani si jumatate de munca, insa Obama apreciaza munca sa si vrea sa il pastreze in functie.

Pe de alta parte, pierderea ratingului "AAA" a fost o bomba in cadrul unitatii politice americane.

Senatorul democrat John Kerry a declarat ca deteriorarea situatiei politice reprezinta rezultatul unei incercari de a "bloca" anumiti republicani in dezbaterea privind cresterea plafonului datoriei.

"E necesar sa oprim toate aceste dispute", a declarat Kerry, pentru postul de televiziune NBC. In replica, senatorul republican John McCain a recunoscut ca "sistemul sufera de deficiente, dar vin in mare parte din pricina esecului presedintelui american de a conduce tara", sustine senatorul.

Reactiile politicienilor americani apar in ciuda mesajului de unitate initiat de Casa Alba. Politcienii din Congresul de la Washington trebuie sa lucreze impreuna pentru a intari pozitia fiscala a tarii si a da un imbold cresterii economice, a declarat sambata purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney, preluat de Reuters.

Carney a afirmat ca presedintele Barack Obama incurajeaza ca, in saptamanile urmatoare, un comitet alcatuit din reprezentanti democrati si republicani sa identifice reducerile bugetare "ce vor arata angajamentul nostru comun fata de o redresare economica mai puternica si un drum fiscal mai sanatos, aflat deasupra diferentelor noastre politice si ideologice".