DOCUMENT Nou proiect pentru tranzactiile cu terenuri agricole: Achizitiile vor fi facute sub supravegherea unei autoritati in subordinea premierului Ponta. Cum vom putea vinde si cumpara pamanturi extravilane din anul 2014

de Claudiu Zamfir     HotNews.ro
Luni, 18 noiembrie 2013, 14:42 Economie | Investiţii personale


Terenuri agricole
Foto: Ministerul Agriculturii
O noua autoritate, care ar urma sa functioneze direct in subordinea premierului Victor Ponta, va administra toate tranzactiile cu terenuri extravilane din Romania si va putea cumpara in numele statului pamanturi agricole, incepand din anul 2014, au declarat luni surse din Ministerul Agriculturii. De asemenea, viitoarea Autoritate pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare va putea da si amenzi de sute de mii de euro celor care incalca restrictiile la tranzactia cu terenuri in extravilan. Modificarile vor fi aduse proiectului de lege privind piata funciara, care urmareste sa tina sub control tranzactiile cu terenuri agricole de pe teritoriul Romaniei, care vor fi efectuate de persoane fizice din alte state ale Uniunii Europene sau extracomunitari rezidenti in state UE.

"Prin noile reglementari, Agentia Domeniilor Statului se va transforma in Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare si simultan va trece direct in subordinea prim-ministrului", au declarat sursele citate. Noul proiect de lege urmeaza sa fie adoptat miercuri de Guvern si trimis la Parlament, pentru ca in ianuarie-februarie 2014 sa intre deja in functiune, au mentionat sursele din MADR.

Ministerul Agriculturii vrea ca, incepand din 2014, proprietarii sa-si vanda terenurile extravilane cu respectarea dreptului de preemptiune acordat, in ordine:
 • coproprietarilor persoane fizice
 • arendasilor,
 • vecinilor persoane fizice,
 • persoanelor fizice cu varsta de pana la 40 de ani care desfasoara activitati agricole pe raza administrativ-teritoriala a localitatii unde este situat terenul respectiv,
 • Statului Roman
documente
Statul Roman va fi reprezentat, practic, de Autoritatea din subordinea premierului Ponta. Institutia va interveni in piata si va cumpara teren, folosindu-si dreptul de preemtiune, atunci cand va considera ca exista un pericol de concentrare a unei suprafete mari, de exemplu de 500 de hectare, in proprietatea unei persoane fizice straine sau unui grup restrans de astfel de persoane, au explicat sursele.

De asemenea, viitoarea Autoritate va putea cumpara terenuri agricole de la persoane foarte in varsta, care nu-si mai pot permite sa lucreze pamantul si nu doresc nici sa-l dea in arenda. "Legea va fi o plasa de siguranta", au sustinut sursele.

Pentru a putea face achizitiile, institutia trebuie sa dispuna, insa, de un fond bine capitalizat, aspect care urmeaza sa fie reglementat ulterior, cu implicarea Ministerului Finantelor Publice, trecerea institutiei in subordinea directa a prim-ministrului conferindu-i autoritate pentru obtinerea fondurilor necesare.

Ce va mai face Autoritatea din subordinea premierului:
 • asigura publicarea ofertelor de vanzare-cumparare a treneurilor extravilane pe site-ul propriu;
 • asigura verificarea exercitarii dreptului de preemptiune;
 • verifica indeplinirea conditiilor legale de vanzare¬cumparare de catre potentialul cumparator, prevazute de lege;
 • emite avizul prealabil incheierii contractului de vanzare¬cumparare al terenurilor cu destinatie agricola de catre persoanele fizice, cetateni romani, respectiv cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE) sau tert, precum si apatrizii cu domiciliul in Romania sau intr-un stat membru al Uniunii Europene, in statele care sunt parte la Acordul privind Spatiul Economic European (ASEE) sau tert,
 • infiinteaza, gestioneaza si administreaza baza datelor primite de la structurile judetene ale Autoritatii.
 • constata contraventiile si aplica sanctiunile prevazute de lege.
Cum vom putea vinde si cumpara terenuri agricole pe persoana fizica, din 2014

Proprietarii care vor vrea sa vanda teren agricol , din 2014, daca legea va fi adoptata, vor trebui sa parcurga un circuit care presupune publicarea ofertei la primaria localitatii unde se afla terenul, respectarea dreptului de preemptiune al persoanelor prevazute de lege in acest sens, precum si emiterea unui aviz de catre Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.

Pasii parcursi de proprietar, la vanzarea terenurilor extravilane:
 • Vanzatorul inregistreaza la primarie o cerere prin care solicita notificarea preemptorilor si afisarea ofertei de vanzare a terenului agricol situat in extravilan. La inscriere, vazatorul va trebui sa plateasca o taxa pentru finantarea procedurilor care se vor derula. Potrivit unor surse din Ministerul Agriculturii, taxa va fi stabilita de la nivel Guvernamental si va fi in jurul a 10 lei.
 • Cererea este insotita de oferta de vanzare a terenului agricol, care va cuprinde pretul cerut pentru terenul ce urmeaza a fi vandut, numele si prenumele vanzatorului, adresa completa unde are domiciliul vanzatorul, amplasamentul terenului, suprafata, categoria de folosinta si clasa de calitate, documentele cadastrale necesare vanzarii ¬ cumpararii, precum si copia documentului care atesta calitatea de proprietar.
 • Primaria afiseaza oferta de vanzare in maximum 30 de zile.
 • In termen de 3 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii primaria notifica in scris preemptorii si afiseaza oferta de vanzare la sediul acesteia. Primaria are obligatia de a transmite la Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, odata cu notificarea preemptorilor, oferta de vanzare, precum si lista preemptorilor,
 • In termen de 3 zile lucratoare de la data primirii ofertei de vanzare a terenului agricol, Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare o va afisa pe site-ul acesteia.
 • Daca proprietarul schimba pretul sau alti termeni ai ofertei deja introdusi in circuit, trebuie sa reia de la capat procedura.
Pasii parcursi de cumparatorii de terenuri agricole:
 • Preemptorii trebuie sa transmita acceptarea ofertei, insotita de documentatia din care sa rezulte ca indeplinesc conditiile pentru a cumpara terenul, pe care o comunica vanzatorului si Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare, in termen de 30 de zile de la data afisarii ofertei de vanzare la sediul primariei.
 • Netransmiterea acceptarii ofertei in termenul prevazut duce la pierderea dreptului de preemptiune.
 • Daca, in termenul de 30 de zile mai multi preemptori isi manifesta in scris intentia de cumparare, vanzatorul are obligatia de a respecta ordinea stabilita de lege sa comunice Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare actele necesare, in vederea verificarii indeplinirii conditiilor legale.
 • Daca in termenul de 30 de zile nici unul dintre titularii dreptului de preemtiune nu isi manifesta intentia de a cumpara terenul, vanzarea terenului este libera, urmand ca vanzatorul sa instiinteze in scris Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.
 • Verificarea indeplinirii conditiilor legale de vanzare-cumparare a terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoane fizice se va face de catre Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.
 • Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare va verifica in termen de 5 zile lucratoare de la primirea datelor prevazute de lege si va comunica vanzatorului avizul prealabil, in cazul indeplinirii conditiilor legale, respectiv nota de observatii, in cazul neindeplinirii acestora.
 • In situatia in care, in urma verificarilor, Autoritatea pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare constata ca potentialul cumparator nu indeplineste conditiile legale, vanzatorul are dreptul sa aleaga unul dintre ofertanti.
 • In cazul in care niciunul dintre titularii dreptului de preemtiune nu isi manifesta dreptul de cumparare vanzarea terenurilor se face liber, cu respectarea conditiilor pe care trebuie sa le indeplineasca cumparatorii.
Cine va putea cumpara teren agricol in Romania

De la 1 ianuarie 2014, Romania este obligata prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeana sa-si deschida piata terenurilor agricole pentru persoanele fizice, astfel incat acestea sa poata fi cumparate atat de cetateni romani - ca in prezent - cat si de cetateni straini din state membre UE ori din tari parte a Spatiuni Economic European, precum si de cetateni provenind din state extracomunitare, dar care sunt rezidenti intr-un stat UE.

Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca achizitorii, potrivit noului proiect de lege, sunt urmatoarele:
 • Cumparatorii trebuie sa utilizeze terenurile doar potrivit categoriei de folosinta inscrise in sistemul integrat de cadastru si publicitate imobiliara. Prin exceptie, se poate schimba categoria de folosinta a terenului cumparat numai din categoria de folosinta agricol in alta categorie de folosinta agricol.
 • Persoanele fizice care cumpara teren agricol situat in extravilan, pe care este amplasata o infrastructura de imbunatatiri funciare, au obligatia de a o mentine cel putin in starea de la data cumpararii, astfel cum a fost atestata prin avizul Autoritatii Nationale de Imbunatatiri Funciare.
 • In cazul cetatenilor statelor terte sau apatrizilor, cu domiciliul intr-un stat tert, acestia pot cumpara teren agricol extravilan in Romania in conditiile reglementate prin tratate internationale, pe baza de reciprocitate, cu respectarea legii funciare.
 • Arendasii care vor sa cumpere teren agricol situat in extravilan trebuie sa detina calitatea de arendas pentru terenul respectiv, stabilita printr-un contract de arenda valabil incheiat, inregistrat la consiliul local al localitatii in raza caruia se afla suprafata respectiva, cu cel putin un an inainte de data inregistrarii ofertei de vanzare. Arendasii beneficiaza de dreptul de preemtiune prezentat mai sus.
Initial, intr-un proiect de lege intermediar, Ministerul Agriculturii impunea si conditia ca viitorul cumparator de teren, pe persoana fizica, sa aiba studii in domeniul agriculturii sau experienta cel putin 5 ani. In urma criticilor aduse de Comisia Europeana - Directoratul General Piata Unica (DG MARKT), ministerul a eliminat aceste prevederi.

De asemenea, au fost eliminate restrictii de a dobandi peste 100 de hectare de teren agricol extravilan dupa 1 ianuarie 2014.

Sanctiuni de sute de mii de euro, constatate si aplicate de Autoritatea din subordinea premierului Ponta

Autoritatea Funciara care ii va reveni in subordine premierului Ponta va constata contraventii si va aplica amenzi de pana la 500.000 de lei la hectar, in cazul incalacarii conditiilor prevazute de viitoarea lege:
 • vanzarea-cumpararea terenurilor agricole situate in extravilan pe care s-au stabilit zone cu patrimoniu arheologic reperat sau zone cu potential arheologic evidentiat intamplator, fara avizul Ministerului Culturii, se sanctioneaza cu amenda de la 50.000 lei la 100.000 lei.
 • Cumparatorii care nu mentin pe o infrastructura de imbunatatiri funciare care e amplasata pe terenul respectiv macar in starea in care era cand au preluat-o vor fi amendati tot cu 50.000 -100.000 lei. In plus, sanctiunea acesti contravenienti se vor alege si cu desfiintarea noilor constructii si aducerea terenului in starea initiala, precum si refacerea infrastructurii de imbunatatiri funciare, pe cheltuiala contravenientului.
 • Instrainarea prin vanzare¬cumparare a terenurilor agricole situate in extravilan fara respectarea dreptului de preemptiune este interzisa, nerespectarea interdictiei atragand sanctiunea nulitatii absolute.
 • Cumparatorii care schimba ilegal destinatia terenului agricol risca amenzi de 100.000 lei/ha. Incalcarea timp de 2 ani consecutiv a acestor restrictii privind destinatia terenului se  sanctioneaza cu 500.000 de lei la hectar.

De ce introduce Ministerul Agriculturii aceste filtre la tranzactia cu teren extravilan

Ministerul Agriculturii, intr-o forma intermediara a reglementarii funciare, sub forma de proiect de ordonanta de urgenta, evidentia "o situatie care, datorita circumstantelor sale exceptionale, impune adoptarea de masuri imediate, in vederea evitarii unei grave atingeri aduse ordinii si sigurantei publice".

In noul proiect de lege se mentine prezentarea scopurilor asumate pentru filtrarea pietei funciare din 2014:
 • protejarea sigurantei alimentare;
 • stabilirea unor masuri privind dobandirea, prin vanzare-cumparare, a dreptului de proprietate de catre persoanele fizice asupra terenurilor agricole din Romania, situate in extravilan;
 • comasarea terenurilor agricole in vederea cresterii dimensiunii fermelor agricole si constituirea exploatatiilor viabile economic;
 • infiintarea Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.
Prin Tratatul de Aderare la UE, Romania a obtinut o derogare de 7 ani de la obligatia de a-si deschide piata terenurilor catre persoanele fizice din celelalte 27 de state membre ale Uniunii si din celelalte 3 tari din Spatiul Economic European (Norvegia, Liechtenstein, Norvegia).

Practic, derogarea expira de la 1 ianuarie 2014, insa si pana acum strainii puteau cumpara pamant extravilan romanesc, insa numai pe persoana juridica (societate comerciala, PFA etc.).

Potrivit unor date neoficiale, din totalul de 9 milioane de hectare de teren agricol din Romania, circa 700.000-800.000 de hecatre apartin unor firme care sunt detinute in totalitate sau in parte si de persoane fizice straine.

Potrivit unor oficiali din Ministerul Agriculturii, principalele diferente intre cele doua forme de detinere si exploatare a terenurilor agricole  - persoane juridice respectiv persoane fizice - il reprezinta faptul ca in cazul firmelor fluxul de bani pentru achizitii si exploatare este mult mai transparent, controalele efectuate de institutiile statului sunt mai stricte, iar interventiile statului asupra dreptului de proprietate pot fi mai ample, cu respectarea legislatiei.

Din perspectiva cumparatorilor, persoanele fizice au acces la credite pe durate mai mari, ipotecare, in timp ce firmele pot lua credite la scadenta pe termene mai scurte.

Pretul terenurilor agricole in Romania variaza intre 2.000 si 5.000 de euro pe hectar, in functie de cat este de mare suprafata comasata, de accesul la imbunatatirile funciare, de fertilitate etc. Oficiali sin Ministerul Agriculturii sustin, insa, ca dupa deschiderea pietei pentru persoanele fizice straine, terenul agricol romanesc nu se va mai vinde cu sub 4.000-5.000 de euro pe hectar, in numai cativa ani.

Spre comparatie, in Franta terenul agrocol in extravilan se vinde in medie cu 14.000 de euro pe hectar, in prezent.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11814 vizualizari

 • +20 (24 voturi)    
  siguuur (Luni, 18 noiembrie 2013, 14:46)

  o8561 [utilizator]

  Ce de spaga - pardon, venituri - se vor colecta!!!
 • +16 (20 voturi)    
  Ponta (Luni, 18 noiembrie 2013, 14:52)

  SRA [utilizator]

  Ponta pune monopol pe terenurile private !
  Nici intr-un loc in lume nu exista asa ceva, in CUBA au dreptul numai cubanezii din tara si exterior. Imeublele cele mai frumoase au fost cumparate de Cubanezi din SUA. Romania se apropie de CUBA !
 • +18 (22 voturi)    
  Mecanism de incasat comisioane! (Luni, 18 noiembrie 2013, 14:52)

  pedepsitorul [utilizator]

  Vrei autorizatie, dai spaga!

  - Autorizatie de construire, dai spaga!
  - Autorizatie de functionare, dai spaga!
  - Avizele de la institutii, dai spaga!
  - Proiecte de exploatare, dai spaga!

  Nu dai, nu primesti!

  Asistam acum la forme legale de privatizare a Statului de Drept de catre organismele politice!

  2013 ...anul Victoriei...pardon, a lui Victor!
  • 0 (12 voturi)    
   Exagerezi (Luni, 18 noiembrie 2013, 15:08)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui pedepsitorul

   Eu in 2012 am scos si avize si autorizatie de construire si n-am dat un leu spaga. Si culmea, cel mai greu au venit evizele EoN, care-i firma privata. Deci, daca toate actele-s in regula, se poate si fara spaga.
   • +7 (7 voturi)    
    Dublu (Luni, 18 noiembrie 2013, 16:01)

    Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Intra-adevar, ai scapat de cotizatie. Dar nu te bucura.

    Statul uslamist te asteapta la cotitura. O sa-ti mai trebuiasca tie ceva, vreun document, vreo tranzactie. Vei plati dublu, ca prea ai scapat usor pina acum.
 • +16 (20 voturi)    
  Imi miroare a cooperativizare (Luni, 18 noiembrie 2013, 14:55)

  Fantoma [utilizator]

  Simt un iz de (neo)comunism. Cum adica trebuie ca terenul meu sa fie "controlat" de stat? Ori e al meu ori nu e? Se simte din ce in ce mai tare un iz rosu...Ne asteapta vremuri grele..
  • +7 (7 voturi)    
   Daca vrei sa-l vinzi (Luni, 18 noiembrie 2013, 15:10)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Fantoma

   Cind il vinzi, pui pretul, dai anunt si in termen de 30 de zile tre sa sara cu banii statul, vecinii, flacaii satului (aia sub 40 de ani care au practicat agricultura in ultimii 5 ani). Daca nu sare nimeni, po sa-l dai cui vrei.
 • +13 (17 voturi)    
  Golanie (Luni, 18 noiembrie 2013, 14:56)

  Daniels22026 [utilizator]

  Asta e golanie. Justificata chipurile prin nevoia de siguranta alimentara si ecologica.

  Orice preocupare serioasa este luata in deridere de puterea uslamista. Siguranta nationala este utilizata cu mult cinism si sfidare pentru sifonarea de bani publici.

  Statul va achizitiona la sume astronomice terenuri fara valoare. Si nimeni nu poate trage pe nimeni la raspundere. Vinzatorul face chipurile ce vrea cu banii obtinuti din vinzarea terenului la stat. Iar statul e cel vesnic pacalit. E scuzabil. Ne-am obisnuit cu asta. Cica nu e nimeni vinovat. Asta e viziunea uslamista.
 • +11 (11 voturi)    
  subiectul asta (Luni, 18 noiembrie 2013, 15:19)

  Adrian1 [utilizator]

  Cred ca pe subiectul asta ar fi bine ca Hotnews, impreuna cu specialisti din domeniu, sa faca un studiu comparativ cu alte tari din UE. La prima vedere unele idei cam miros a comunism/sistem de spagi. Proiectul asta e inspirat din legislatia tarilor europene civilizate sau le-a trecut prin cap dambovitenilor nostri?
  • +1 (1 vot)    
   trecut prin cap (Luni, 18 noiembrie 2013, 17:38)

   Aramis [utilizator] i-a raspuns lui Adrian1

   Asta le-a trecut lor prin cap, nu exista nicaieri in lumea civilizata. Colectivizarea se apropie cu pasi mari...
 • +6 (10 voturi)    
  singura sansa (Luni, 18 noiembrie 2013, 15:37)

  fartonicul [utilizator]

  `ca sa mai putem opri asta, e sa iesim in strada indiferent de ce eveniment se anunta. Iar asta trebuie facuta urgent, indiferent ca e 1 decembrie, sau orice altceva. Romani trezirea ca ramanem fara tara.
  • -1 (3 voturi)    
   serios? (Luni, 18 noiembrie 2013, 16:02)

   Adrian1 [utilizator] i-a raspuns lui fartonicul

   serios ca ramanem fara tara? de unde ai tras concluzia asta? dupa cum arata proiectul, cumpararea de catre straini e ingreunata, nu favorizata. sau iti place sa arunci fumigene patrio(re)tarde?
 • +6 (6 voturi)    
  Dar amenzile (Luni, 18 noiembrie 2013, 15:54)

  Leul in iarna [utilizator]

  pentru incalcarea prevederilor acestei legi nu par putin fantastice?
  Si statul, adica de-alde Ponta si Dragnea, fixeaza si preturile terenurilor daca tot si le fac cadou?
 • +9 (9 voturi)    
  Guvernul imobiliar (Luni, 18 noiembrie 2013, 15:55)

  Miscarea Focul Dacic [utilizator]

  Propun ca de la intai ianuarie Guvernul Romaniei sa se numeasca Agentia Imobiliara Guvernametala Romana.
  D-le Ponta ati depasit orice limita. Sunteti penibil. La fel cu cei de langa dstra, cei care va dau asa sfaturi marete.
  Poate ne spuneti si noua in ce tara din lumea asta mai exista asa o prostie, Cred ca in curand, sub conducerea dumneavoastra, vom bate toate recordurile posibile, in sens negativ binenteles.
  Si cand ma gandesc cum se dateau unii de ceasul morti sa vina USL la putere. Manipulati in continuare cu sondajele de opinie. Si o faceti in mod grosolan pentru ca in acest moment USL si d-stra sunteti pe topogan. Mai mult de 30 -35 % nu aveti. Dar ...tine la fraieri. Auzi....58%. USL. Curat murdar coane...
 • +3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 18 noiembrie 2013, 17:13)

  [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  In subordinea oricarui premier? (Luni, 18 noiembrie 2013, 17:23)

  caprairinucai [utilizator]

  ori in subordinea lui pontanochio orice ar fi? este un pic ambigua formularea:Achizitiile vor fi facute sub supravegherea unei autoritati in subordinea premierului ponta.Adica dupa pontanochio nu exista nimic sau cum?
 • +3 (3 voturi)    
  Sa vezi acum (Luni, 18 noiembrie 2013, 17:35)

  , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator]

  exproprieri!
  Taranii, cei care stau la birt, isi vor vinde terenurile pe o tiuca de electrozi.
  Cei care au mostenit terenuri, le "vor da" pentru ca nu pot avea grija de ele - adica le vor fi confiscate!
  Cei care le lucreaza, le vor da pentru ca le lucreaza.
  Adica, ai basca, de ce ai, n/ai basca de ce n/ai; si ti se vor lua!
  Mersi usele si votaci senili!
 • +2 (2 voturi)    
  curat (Luni, 18 noiembrie 2013, 20:14)

  rochiri [utilizator]

  Neocominism,monopol al statului, piata libera moarta!traiasca Rusia
  !
 • +1 (1 vot)    
  Asa va trebuie (Luni, 18 noiembrie 2013, 21:15)

  burebista [utilizator]

  Ca de 23 de ani votati yot cu comunisti PNTCD nu va place asa ca acum v-ati dat cu stingul in dreptul.
 • +1 (1 vot)    
  Intr-adevar, miroase rau... (Luni, 18 noiembrie 2013, 21:32)

  Prostu' satului [utilizator]

  A neo-comunism, capitalism de stat, sau pe-aici.
  Nu exista niciun motiv pentru care statul ar trebui sa fie inaintea unor cumparatori privati - fie ei romani sau cetateni ai altor state UE, indiferent de varsta samd. Statul ar putea fi cel mult un cumparator de ULTIMA instanta si chiar si-atunci calea catre abuzuri si coruptie e larg deschisa, vorba cuiva mai sus, sa te tii ce de rapi si saraturi o sa cumpere statul cu 10000 euro/ha... daca-s ale cui trebuie.
  Forma prezentata in articol (atentie HN, ati atasat alta ordonanta!!!) sufera de multe alte hibe - discriminarea cumparatorilor dupa varsta are toate sansele sa fie declarata ilegala. La fel si aceea dupa localitatea de domiciliu. La fel si aceea a celor care nu au o activitate agricola/pamant, dar vor s-o inceapa/cumpere. Conditionarea intentiei de vanzare de existenta documentelor cadastrale este inca o piedica de netrecut in multe cazuri. Samd.
  Sub rezerva citirii textului original, toata povestea pare o mostra de stupizenie legislativa cu sanse nule sa devina lege compatibila cu reglementarile UE.
  La un nivel sa-i spunem filosofic, ne plangem ca economia lancezeste, ca nu exista suficienta initiativa privata, ca antreprenoriatul e slab samd. Solutia pentru a le invigora pe toate astea? Introducem (inca) o lunga serie de restrictii.
  Asta se poate "decat" la Romanika.
 • +2 (2 voturi)    
  ponta stapin pe actiunile mele ! (Luni, 18 noiembrie 2013, 22:25)

  minerva [utilizator]

  ceva nu-mi suna 'constitutional ' ! cum , sa fiu obligat sa-mi vind pamintul cui vrea ponta ? sa obtin aprobare de la ...cine ? ceva suna ca...dracu ! si nu inteleg de ce nu pot cumpara pamint daca nu sint agricultor ! ce , trebuie sa-l lucrez singur ? nu pot angaja agricultori ? c e , daca nu stiu contabilitate , inseamna ca nu pot functiona ca firma ? dementa totala...aici e chestia cu drobul de sare....!
 • +1 (1 vot)    
  Cosbuc (Luni, 18 noiembrie 2013, 23:03)

  fiatjustitia [utilizator]

  Flămând şi gol, făr-adăpost,
  Mi-ai pus pe umeri cât ai vrut,
  Şi m-ai scuipat şi m-ai bătut
  Şi câine eu ţi-am fost!
  Ciocoi pribeag, adus de vânt,
  De ai cu iadul legământ
  Să-ţi fim toţi câini, loveşte-n noi!
  Răbdăm poveri, răbdăm nevoi
  Şi ham de cai, şi jug de boi
  Dar vrem pământ!

  O coajă de mălai de ieri
  De-o vezi la noi tu ne-o apuci.
  Băieţii tu-n război ni-i duci,
  Pe fete ni le ceri.
  Înjuri ce-avem noi drag şi sfânt:
  Nici milă n-ai, nici crezământ!
  Flămânzi copiii-n drum ne mor
  Şi ne sfârşim de mila lor -
  Dar toate le-am trăi uşor
  De-ar fi pământ!

  De-avem un cimitir în sat
  Ni-l faceţi lan, noi, boi în jug.
  Şi-n urma lacomului plug
  Ies oase şi-i păcat!
  Sunt oase dintr-al nostru os:
  Dar ce vă pasă! Voi ne-aţi scos
  Din case goi, în ger şi-n vânt,
  Ne-aţi scos şi morţii din mormânt; -
  O, pentru morţi şi-al lor prinos
  Noi vrem pământ!

  Şi-am vrea şi noi, şi noi să ştim
  Că ni-or sta oasele-ntr-un loc,
  Că nu-şi vor bate-ai voştri joc
  De noi, dacă murim.
  Orfani şi cei ce dragi ne sunt
  De-ar vrea să plângă pe-un mormânt,
  Ei n-or şti-n care şanţ zăcem,
  Căci nici pentr-un mormânt n-avem
  Pământ - şi noi creştini suntem!
  Şi vrem pământ!

  N-avem nici vreme de-nchinat.
  Căci vremea ni-e în mâni la voi;
  Avem un suflet încă-n noi
  Şi parcă l-aţi uitat!
  Aţi pus cu toţii jurământ
  Să n-avem drepturi şi cuvânt;
  Bătăi şi chinuri, când ţipăm,
  Obezi şi lanţ când ne mişcăm,
  Şi plumb când istoviţi strigăm
  Că vrem pământ!

  Voi ce-aveţi îngropat aici?
  Voi grâu? Dar noi strămoşi şi taţi
  Noi mame şi surori şi fraţi!
  În lături, venetici!
  Pământul nostru-i scump şi sfânt,
  Că el ni-e leagăn şi mormânt;
  Cu sânge cald l-am apărat,
  Şi câte ape l-au udat
  Sunt numai lacrimi ce-am vărsat -
  Noi vrem pământ!

  N-avem puteri şi chip de-acum
  Să mai trăim cerşind mereu,
  Că prea ne schingiuiesc cum vreu
  Stăpâni luaţi din drum!
  Să nu dea Dumnezeu cel sfânt,
  Să vrem noi sânge, nu pământ!
  Când nu vom mai putea răbda,
  Când foamea ne va răscula,
  Hristoşi să fiţi, nu veţi scăpa
  Nici în mormânt!
 • +1 (3 voturi)    
  CE TAMPENIE (Marţi, 19 noiembrie 2013, 2:21)

  HarryP [utilizator]

  Ce tampenie sa nu lasi piata libera sa fie libera. Ce problema are guvernul daca vor cumpara nerezidentii.
  Probleme mai putine ar avea guvernul daca aceste terenuri s-ar putea vinde oricui vrea sa produca pe ele , oricat de repede si indiferent de pret deoarece astfel statul va castiga din impozitare profituri si munca iar somajul agrar ar scadea... Singurul drept de preemtiune ar trebui sa fie al vecinilor deoarece este intr-adevar mai bine sa se poata forma suprafete extinse pe care cine are pricepere si mecanizare sa poata cultiva
 • 0 (0 voturi)    
  Oare (Marţi, 19 noiembrie 2013, 13:02)

  cicibau [utilizator]

  asa se pune problema dupa cum citesc pe forum ca mai toti spun ca daca cineva o sa vrea sa vanda va fi greu? Eu cred ca de fapt problema se pune altfel, si anume sunt unii care au suprafete mari de teren si cand ma refer la unii ma gandesc la mult preaiubitii nostril conducatori. Acestia vor dori toti dintr-odata sa-si vanda terenurile detinute la preturi ...................de preturi iar statul ca un bun manager va achizitiona aceste terenuri umplandu-le buzunarele cu multe milioane de euro pe niste bucati de pamant pe care in momentul actual trebuie sa faci dovada ca il lucrezi daca nu, numai beneficiezi de subventii si esti pasibil chiar de amenzi din cate stiu eu(s-ar putea sa gresesc cu amenzile)Pe de alta parte ma gandesc cam cum va fi dupa acea minuanta DESCENTRALIZARE. Oare ce vor face baronii locali? Hmmmmmmmmmm


Abonare la comentarii cu RSS

ESRIHotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by