Afirmatia conform careia numai trei tari sunt responsabile pentru jumatate din volumul global de spam nu mai este valabila fiindca sursele de spam sunt mult mai echilibrat distribuite in intreaga lume, arata o analiza a Kaspersky Lab. Tot mai mult spam este trimis din tarile in curs de dezvoltare fiindca legislatia este mult mai permisiva iar nivelul general de securitate IT este mult mai scazut. India, Indonezia, Brazilia si Peru au fost principalele surse de spam in august, Romania s-a clasat pe 18.

Kaspersky Lab spune ca statisticile indica faptul ca in 2011, spre deosebire de anul 2010, distributia teritoriala a zonelor din care erau trimise cel mai frecvent mesaje nesolicitate a incetat sa mai fluctueze. Mai exact, afirmatia conform careia numai trei tari sunt responsabile pentru jumatate din volumul global de spam nu mai prezinta sustinere. Computerele-zombie, grupate in botnet-uri si folosite pentru raspandirea de astfel de mesaje, se regasesc pe intreaga suprafata a globului, semnalizand sfarsitul procesului de expansiune geografica a spammerilor.

"Conform estimarilor noastre, sursele de spam sunt mult mai echilibrat distribuite in intreaga lume", spune Darya Gudkova, Head of Content Analysis & Research la Kaspersky Lab. "Explicatia este una simpla, si anume, tarile in curs de dezvoltare recupereaza foarte rapid diferentele privind accesul la computere, Internet si calitatea canalelor de comunicatii. Bineinteles, intregul proces de echilibrare poate dura decenii, dar va conduce la un context in care creatorii de botnet-uri vor fi interesati de toate tarile, in mod egal", adauga Gudkova.

India, Indonezia, Brazilia si Peru au fost principalele surse de spam in august, Romania s-a clasat pe 18, arata datele Kaspersky. In primele zece locuri sunt exclusiv tari din Asia, America Latina si Europa de Est. Dintre tarile mai dezvoltate Italia a fost in trecut in top 10, insa acum a ajuns pe 12.

Un rol in extinderea geografica a surselor de spam il are si progresul legislatiei privind infractionalitatea cibernetica in statele dezvoltate, operatiunile de inchidere a unor botnet-uri sau programe afiliate. Spammerii si-au mutat activitatile in tarile mai putin dezvoltate, deoarece legislatia este mult mai permisiva, iar nivelul general de securitate IT este mult mai scazut.