Decizia board-ului HP de a-l inlocui pe Leo Apotheker cu Meg Whitman in fruntea companiei starneste deja controverse, multi spunand ca noua sefa nu are destula experienta pentru a conduce o companie atat de mare, noteaza presa internationala. Whitman a candidat la functia de guvernator al Californiei, a ocupat in trecut functii importante la companii precum Walt Disney, Procter&Gamble si Goldman Sachs, dar e cunoscuta pentru ca a facut din eBay un gigant al licitatiilor online. Whitman il inlocuieste pe Leo Apotheker, omul care in mai putin de un an a luat decizii criticate furibund.

Meg Whitman si Leo ApothekerFoto: Reuters

Inlocuirea lui Apotheker nu e deloc o surpriza, mai ales ca recent a anuntat ca HP va renunta in a mai produce smartphone-uri si tablete si, mai mult, ar avea in gand sa vanda divizia de PC-uri. In plus, Apotheker care conducea HP de numai 11 luni, anuntase planul de achizitie a companiei britanice de IT Autonomy pentru uriasa suma de 11 miliarde dolari.

Aceste decizii au suparat multa lume si au dus la prabusirea valorii actiunilor HP, iar inlocuirea CEO-ului era o decizie asteptata. Ea a venit, insa departe de a pune capat controverselor. Board-ul nu a numit pe cineva din afara HP, ci pe Meg Whitman, o miliardara in varsta de 55 de ani cunoscuta pentru ascensiunea pe care eBay a avut-o sub conducerea sa.

Problema este ca sunt voci numeroase care spun ca Meg Whitman nu este pregatita sa conduca o companie cu afaceri de peste 100 miliarde dolari aflata intr-un moment de cotitura. In plus, multi se tem ca acelasi board care l-a ales pe Apotheker acum un an face din nou o decizie gresita alegand-o pe Meg Whitman. Mai mult, decizia e vazuta ca fiind una luata in pripa, mai mult din nevoia de a schimba ceva cu orice pret decat din dorinta de a aduce modificari benefice.

Meg Whitman s-a nascut in statul american New York in 1955 si a ocupat functii importante la companii precum Walt Disney, Procter&Gamble, Dreamworks si Hasbro. Cea mai stralucita perioada a carierei sale a fost la conducerea eBay intre 1998 si 2008, Whitman transformand o companie cu 30 de angajati intr-un gigant al licitatiilor cu 15.000 de angajati si afaceri anuale de peste sase miliarde dolari.

Whitman are o avere estimata la peste un miliard de dolari, iar acest lucru i-a permis sa candideze la functia de guvernator al Californiei printr-o campanie in care a bagat aproape 200 milioane dolari, insa fara folos fiindca nu a obtinut functia.

In 2009 presa americana a criticat-o masiv pe Whitman dupa ce s-a dovedit ca timp de 28 de ani nu a fost la vot.