Organizatiile din domeniul concurentei ale CE au deschis o ancheta pentru a vedea daca o serie de banci implicate in standardizarea proceselor de plati electronice au alcatuit sau nu un cartel care poate afecta concurenta. CE spune ca a deschis ancheta fiindca a primit o planegere, insa nu a precizat de la cine a venit aceasta.

Consiliul European de Plati (European Payments Council - EPC) este format dintr-o serie de banci si coordoneaza procesul de standardizare a platilor electronice (e-payment). CE spune ca va examina in detaliu procesul de standardizare perntru a vedea daca nu cumva este afectata concurenta spre exemplu prin excluderea unor furnizori de plati noi care nu sunt controlati de a banca.

CE spune ca, excluzand din piata de e-payment o serie de companii, preturile vor ajunge sa fie mai mari pentru consumatorul final. Comsiarul European pentru Concurenta Joaquín Almunia spune ca procesul de standardizare este foarte necesar fiindca promoveaza interoperabilitatea, insa adauga ca nu trebuie sa restrictioneze accesul unor companii.

Din EPC fac parte banci precum Deutsche Bank, HSBC, Citigroup, BNP Paribas si Intesa Sanpaolo.