Autoritatile indiene au prezentat la Delhi tablet PC-ul numit Aakash, terminal care va avea un pret subventionat de 35 de dolari, devenind cea mai ieftina tableta din lume. India promite de ani buni cel mai ieftin laptop din lume, insa a ajuns sa prezinte o tableta care la inceput va fi distribuita gratuit unui numar de 100.000 de elevi si studenti, obeictivul fiind ca in urmatorii ani sa se vanda 10 milioane de exemplare intr-o tara in care doar 8% din locuitori au acces la internet. Criticii spun ca tableta este prea ieftina pentru a avea performante acceptabile si spun ca obiectivele anuntate sunt nerealiste.

India a prezentat tableta low-costFoto: Reuters

Tableta numita Aakash are ecran tactil de 7 inch, doua port-uri USB, ruleaza Android 2.2, iar bateria ar trebui sa tina trei ore. In comert va costa 60 de dolari, insa scopul este sa fie vanduta catre scoli si universitati la un pret subventionat de 35 dolari, de 30 de ori mai mic decat cele mai scumpe tablete din piata. Terminalul are 256 MB de RAM si 2 GB se spatiu de stocare ce poate insa fi extins cu carduri de memorie.

Seful DataWind prezinta noua tableta

Seful DataWind prezinta noua tableta

Foto: Reuters

Tableta are un procesor de 600 mhz considerat decent, iar guvernul va distribui 100.000 de unitati gratis catre elevi si studenti, urmand apoi ca tableta sa fie vanduta cu 35 de dolari catre scoli si universitati, pret subventionat pentru a incuraja achizitia. Autoratile spun ca tableta poate ajuta un numar mare de tineri sa descopere internetul intr-o tara de peste un miliard de oameni in care numai 8% au stat vreodata online. Spre deosebire, in China rata de penetrare a internet-ului este de 40%. Tableta va fi produsa in orasul indian Hyderabad de o companie numita DataWind. Obiectivul ar fi distribuirea unui numar de 10 milioane unitati in urmatorii ani, noteaza Reuters si BBC.

Scepticii atrag insa atentia ca realitatea s-ar putea sa fie cu mult diferita de prognozele optimiste fiindca astfel de tablete super-ieftine pot fi aproape imposibil de utilziat: merg greu, touch-screen-ul nu este de calitate, unele aplicatii nu functioneaza iar bateria tine putin.

Si alte proiecte care-si propuneau sa duca internetul in locuri sarace au esuat, un exemplu fiind proiectul OLPC al laptop-ului de 100 de dolari care a avut vanzari cu mult sub asteptari.

India este faimoasa pentru produsele ultra low-cost: acum trei ani s-a lansat cea mai ieftina masina din lume, Tata Nano care dupa cateva incendii izbucnite din senin a ajuns sa fie masiv criticata si are vanzari slabe.