Autoritatile din Banghladesh au prezentat cu mare pompa primele laptop-uri ce vor fi fabricate in tara asiatica, preturile urmand sa porneasca de la circa 130 de dolari. Initial notebook-urile numite Doel vor fi distribuite unor departamente guvernamentale si apoi catre scoli. Banghladesh are suprafata mai mica decat Romania, insa populatia este de peste 150 milioane de locuitori. Tara este una dintre cele mai sarace din Asia, fiind cunoscuta pentru cicloanele si inundatiile devastatoare.

Compania Telephone Shilpa Sangstha detinuta de stat a prezentat patru modele de laptop-uri cu preturi intre 130 si 320 dolari, iar in prezent doar 10% dintre componentele utilizate provin din tara asiatica, insa obiectivul este ca pana in primavara lui 2012 peste jumatate dintre componente sa provina din Banghladesh.

Laptop-ul cu pretul cel mai mic are procesor de 800MHz, ecrand e 10,2 inch, 512 MB de RAM, memorie flash de 512 GB si sistem de operare Android, noteaza site-ul ITProPortal.

Autoritatile au un plan ambitios de "digitalizare" a uneia dintre cele mai sarace tari din lume, insa ramane de vazut daca aceste laptop-uri low-cost vor fi distribuite in volume suficient de mari incat sa aiba un efect.

Banghladesh-ul are o rata a penetrarii internet-ului extrem de slaba si multi spun ca si daca se vor distribui milioane de laptop-uri la sate, nu vor avea cum sa se conecteze la internet.

Saptamana trecuta India a prezentat cea mai ieftina tableta din lume, un terminal care se va vinde cu 35 de dolari si va fi puternic subventionat de guvern. Tot mai multe tari asiatice au anuntat terminale ultra low-cost cu care promit sa duca internet-ul in zonele sarace, insa volumele anuntate la inceput sunt exagerate, iar aparatele produse sunt uneori de o calitate indoielnica.