Compania de IT Maguay - acuzata de coruptie in cazul scandalului legat de platforma de e-learning pe care a implementat-o la Universitatea de Medicina si Farmacie Iasi - neaga informatiile aparute in presa cum ca licitatia ar fi fost trucata, dar si pe cele cum ca ar fi oferit mita. Compania mai spune ca nu se teme de rezultatul anchetei, ci de consecintele pe care durata acesteia le-ar putea avea asupra activitatii companiei. DNA a retinut trei persoane, dintre care doi directori importanti ai univeristati si un direcor de la Maguay si a declansat o ancheta.

Compania Maguay a organizat o conferinta de presa pentru a incerca sa clarifice lucrurile legate de acuzatiile aduse in debutul anchetei si de informatiile aparute in presa. "Noi am respectat legea, este doar o ancheta si deci totul este la nivel de suspiciune. Pentru noi este o rusine ca exista aceasta suspiciune si suntem constienti ca activitatea noastra poate fi afectata", spun reprezentantii Maguay, companie formata in 1992 de familia Pughin.

Maguay a castigat la inceput de 2010 o licitatie pe fonduri europene pentru a realiza o platforma de e-learning pentru UMF Iasi cu suma de sase milioane lei. Ancheta deschisa de autoritati isi propune sa afle daca licitatia a fost trucata. Compania spune ca informatiile cum ca suma ar fi fost utilizata intr-un mod dubios sunt tendentioase si sustine ca este singura care a participat la licitatie fiindca cerintele UMF erau extrem de complexe si foarte putine companii ar fi putut crea o platforma de e-learning atat de avansata.

DNA a retinut-o pentru 24 de ore si pe directoarea administrativa a UMF Iasi pe motiv ca ar fi primit de la Maguay drept mita un laptop Lenovo. Compania neaga acest lcuru si explica faptul ca si acel laptop a facut obiectul unei proceduri de achizitie publica organizata de universitatea care, desi a primit sapte oferte, nu a ales pana la urma niciuna fiindca toate erau peste bugetul alocat pentru achizitia acelui laptop scump, cu doua ecrane. Maguay precizeaza ca laptopul se afla in gestiunea companiei.

DNA verifica si daca directorii UMF Iasi ar fi cerut bani de la Maguay pentru a organiza evenimentul "Zilele UMF". Producatorul de notebook-uri si servere spune ca a oferit sponsorizare in valoare de 38.000 lei pentru UMF, insa sub forma de contract si in conformitate cu prevederile legale. Maguay spune ca face des sponsorizari, in ultimii cinci ani fiind peste 20 de companii beneficiare.

Maguay a respins si acuzatiile conform carora ar fi oferit aparatura de 100.000 lei firmei unuia dintre directorii de la UMF Iasi. Maguay sustine ca aparatura a ajuns pe baza de contract la o alta firma care nu are nicio legatura cu proiectul de e-learning.

"Nu ne este teama de rezultatul anchetei, ci de durata ei si de efectele negative pe care durata le-ar putea avea asupra activitatilor noastre." Maguay are 60 de angajati si anul trecut a inregistrat afaceri de aproape 13 milioane euro, dintre care jumatate au fost realizate prin proiecte din sectorul public. Compania a fost infiintata in 1992 de familia Pughin si si-a inceput activitatea in 1997. In prezent produce sisteme de calcul, dar este si integrator de sisteme informatice, printre clientii sai numarandu-se ANAF, SRI, MAPN, Ministerul Sanatatii si Ministerul Economiei.

Directorul Centrului de Comunicare al Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi, Adrian Ciureanu, si directorul administrativ al institutiei, Daniela Drugus, au fost retinuti in noaptea de 11 - 12 octombrie de procurorii DNA, alaturi de Corvin Pughin, directorul firmei Maguay, cei trei fiind acuzati ca ar fi trucat licitatia pentru platforma de e-learning a universitatii.