​In Romania sunt peste 100.000 de angajati in industria de soft si servicii, iar in urmatorii cinci ani s-ar putea adauga circa 40.000 fiindca piata cere softisti intr-un ritm alert, a spus seful Bitdefender, Florin Talpes, la evenimentul ZF Digital. El spune ca din pacate piata de soft s-a dezvoltat pe partea de outsourcing, dar nu pe crearea de proprietate intelectuala de catre companii locale care sa-si vanda produsele in afara. El adauga ca managerii romani au o problema de mentalitate fiindca nu dezvolta de la inceput produsele cu gandul de a le vinde peste hotare.

Florin Talpes estimeaza ca pe partea de soft si servicii lucreaza acum peste 100.000 de oameni, iar anual se adauga 5-8.000 de oameni la acest numar. "Sunt putine domenii in care poti ajunge intr-un an la 1.000 de euro/ luna", spune Talpes care precizeaza ca nu a auzit de someri pe piata de soft fiindca va fi nevoie de software cam in orice domeniu.

"O treime din pretul pe care il platim pentru o masina premium scumpa se datoreaza partii software", spune Talpes care adauga ca evolutia pietei de soft a venit si cu un dezavantaj: s-a dezvoltat masiv partea de outsourcing fiindca au venit multe companii multinationale, insa totul s-a petrecut in detrimentul dezvoltarii de proprietate intelectuala "made in Romania" de catre companii locale care sa-si vanda peste hotare produsele create aici.

O problema mare a companiilor romanesti tine de mentalitate: managerii nu le conduc setati pe ideea de a se extinde in afara cum se intampla spre exemplu in Israel unde companiile de IT sunt create cu gandul de a se extinde peste hotare fiindca piata locala este mica. "La noi, cand lucrezi cu manageri de peste 30 de ani te lovesti de un anumit pesimism pe care trebuie sa-l spargi. La cei tineri este mai usor", mai spune Talpes, detaliind problema de mentalitate.

Bitdefender vinde si antivirus pentru telefoane mobile, listarea ar putea veni in doi - trei ani

Bitdefender, holding olandez cu origini in Romania, are 400 de nagajati in tara si nu ar fi exclus ca numarul sa ajunga la 1.000 in cativ ani. Desi nu au inceput demersurile de listare, actionarii analizeaza posibilitatea de a intra pe bursa in doi - trei ani, insa nu s-a decis exact. Talpes spune ca produsele companiei sunt utilizate de peste 400 milioane de persoane la nivel mondial, iar de curand Bitdefender a intrat si pe segmentul de solutii de securitate pentru smartphone-uri.

Aceste solutii pentru smartphone-uri sunt vandute pe o singura piata, Japonia, piata foarte matura din punct de vedere tehnologic unde se poate obtine un feedback foarte bun pentru a decide daca produsele vor fi lansate si in alte piete.

In Romania datele de la Ministerul de Finante arata ca Bitdefender SRL avea anul trecut un numar mediu de 379 de angajati, afaceri de aproape 29 de milioane de euro si un profit net de peste 240.000 de euro.