​Apple a vandut intre iulie si septembrie peste 17 milioane de iPhone, numar mai mare cu 20% in comparatie cu perioada similara din 2010, dar mult sub cifra asteptata de analisti, circa 20 de milioane, noteaza The Guardian. In piata s-a creat o asteptare alimentata de zvonurile legate de noul iPhone, astfel ca multi si-au amanat achizitiile trimestrul trecut. Compania a vandut peste 11 milioane de iPad-uri in Q3 care a fost cel mai bun din istoria computerelor Macintosh cu aproape cinci milioane de unitati. China a devenit a doua piata ca volum de vanzari, cu 16% din total.

Tim Cook, CEO AppleFoto: Reuters

Veniturile Apple au avansat cu 39% trimestreul trecut, spre 28,3 miliarde dolari, iar profitul a urcat cu 54%, la 6,62 miliarde dolari. Analistii se aratau insa mai optimisti si estimau vanzari de peste 30 miliarde dolari, insa si vanzarile iPhone au fost sub asteptari, circa 17 milioane unitati fata de peste 20 de milioane estimate de analisti.

Totusi, noul iPhone 4S si-a gasit patru milioane de clienti in primele trei zile si numarul de tari in care se vinde va creste de la sub zece in prezent, la peste 70 pana la final de an, astfel ca Apple poate depasi usor pragul de 30 miliarde dolari la partea de venituri.

In intervalul iulie-septembrie s-au vandut 11,1 milioane de iPad-uri, aproape triplu fata de perioada similara din 2010, iar pentru computerele Macintosh a fost o perioada record cu 4,9 milioane de unitati, ceea ce le-a dat o cota record de peste 5% in piata PC-urilor.

Tim Cook, CEO al Apple, a spus ca trimestrul trecut China a devenit a doua piata ca importanta pentru Apple, cu vanzari de 4,5 miliarde dolari, 16% din totalul Apple pe plan mondial.

"Nu am vazut niciodata o tara cu atat de multi oameni care intra in clasa medie si isi doresc sa cumpere produsele Apple", spune Cook.