Cenzura este cel mai mare obstacol in calea dezvoltarii internet-ului si guvernele din cel putin 40 de tari o aplica, a spus la o mare conferinta de cybersecurity la Londra, Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia. El mai spune ca inca un miliard de oameni vor descoperi internet-ul in urmatorii ani, iar guvernele din acele tari in curs de dezvoltare vor fi puse in fata unui public mult mai bine pregatit sa tina piept cenzurii, noteaza BBC.

Jimmy Wales, fondatorul WikipediaFoto: Reuters

Intrebat care este cea mai mare amenintare la adresa internet-ului in viitor, Wales spune ca e vorba de cenzura deoarece tot mai multe guverne o aplica folosind mijloace mai sofisticate.

El spune ca peste 40 de tari aplica cenzura care nu inseamna neaparat blocarea totala a unor site-uri, ci doar a unor parti de continut. "Este o treaba foarte grava", spune fondatorul Wikipedia care a avut serioase probleme in China unde site-ul a fost blocat cativa ani.

Totusi, acum Wikipedia sta mult mai bine in China si e exclusa o blocare totala a site-ului "Tinerii stiu cum sa pacaleasca cenzura si oricine e suficient de motivat poate face asta", noteaza Jimmy Wales care mai spune ca multe pagini ale enciclopediei open-source sunt editate de vorbitori de chineza din afara Chinei, iar numarul celor care vorbesc si scriu chineza in afara Chinei este mai mare decat numarul total al germanilor ( n. r. peste 80 milioane).

Marea provocare tine de faptul ca tot mai multi oameni din tari sarace vor avea acces la internet "Urmeaza sa vina online un miliard de oameni, dar nu din Europa sau SUA, ci din India, China si Africa". Acum, circa doua miliarde de oameni au acces la internet, dar adaugarea a inca unui miliard va avea implicatii de nebanuit fiindca guvernele vor fi puse in fata unui public mult mai bine informat, un public care va posta online multe materiale ce ar putea fi deranjante pentru autoritati.