Preturile laptop-urilor pot creste cu 10-15% in viitorul apropiat, iar cele ale hard-disk-urilor se pot dubla din cauza inundatiilor din Thailanda, spun reprezentantii retailer-ului eMag. Preturile acestora au crescut in ultimele zile la mai toate magazinele online si totul a pornit de la gravele probleme de productie pe care Western Digital si alte companii de profil le au in Thailanda, al doilea mare producator de HDD-uri, dupa China.

"Ne asteptam ca, in perioada urmatoare, preturile notebook-urilor sa creasca cu aproximativ 10-15% iar cele ale hard-disk-urilor s-ar putea chiar dubla. De altfel, echipamentele de stocare au fost primele afectate pentru ca 25% din productia mondiala de hard-disk-uri se afla in Thailanda", spun cei de la eMag.

Ca exemplu, la eMag preturile hard-disk-urilor interne pornesc de la 244 lei pentru un Western Digital 80GB, 7200rpm, 8MB si trec de 1.500 lei pentru un Western Digital VelociRaptor 600GB, 32MB.

La HDD-urile externe preturile pleaca de la 289 lei pentru un model LaCie de 250 GB si trec de 4.100 lei pentru un Western Digital de 8TB.

"Ne asteptam ca efectele situatiei din Thailanda sa fie resimtite pe piata romaneasca pana la finalul ultimului trimestru si chiar inceputul anului 2012", mai spun cei de la eMag.

In unele fabrici thailandeze apa are inca trei metri inaltime, iar efectele inundatiilor asupra productiei de electronice se vor simti chiar si un an. In acest trimestru livrarile de HDD-uri vor scadea cu 28% din cauza inundatiilor, iar la inceput de 2012 penuria de componente va fi simtita si de producatorii de notebook-uri, arata un studiu recent al IHS iSuppli.

In ultimele doua saptamani preturile HDD-uri au crescut semnificativ la magazinele online, dar marea intrebare este cat va mai continua tendinta.