Programul de asistenta vocala Siri inclus de Apple pe noul sau telefon iPhone 4S reprezinta un concurent direct pentru motorul de cautare Google, afirma presedintele grupului Google, Eric Schmidt, in conditiile in care gigantul internetului face obiectul unei anchete legate de concurenta, citat de AFP.

"Apple a lansat o abordare total noua a tehnologiei de cautare cu Siri", a spus Schmidt, intr-un raspuns scris la intrebarile parlamentarilor americani, difuzat sambata de Google.

El a descris Siri drept "un serviciu de comanda vocala de cautare si de indeplinire de sarcini" si a citat un ziarist de la revista Forbes potrivit caruia noul soft al Apple este conceput drept un "ucigas al Google".

Schmidt a facut aceste comentarii in urma audierii sale, in luna septembrie, de catre o subcomisie a Senatului, pe teme legate de concurenta. Senatorii i-au inmanat o serie de intrebari scrise pentru a completa dezbaterile din 21 septembrie.

Aceste audieri au intervenit in conditiile in care Google, care, potrivit cabinetului de analiza ComScore domina 65,3% din piata americana a cautarilor (cifrele pentru luna septembrie) este obiectul unei anchete lansate de serviciile de concurenta european si american.

Schmidt afirmase deja in fata parlamentarilor ca Google "traieste cu o mare teama ca utilizatorii pot trece extrem de repede la alte servicii".

In raspunsurile sale, Schmidt a vorbit si despre retelele sociale in general si in special gigantul sectorului, Facebook, precum si site-ul de micro-blogging Twitter, pe care le-a prezentat drept concurenti pentru motorul sau de cautare.

"Facebook si Twitter permit internautilor sa foloseasca retelele lor pentru a gasi raspunsuri la intrebarile pe care le au".

"Concurenta dintre Google si Facebook nu este datorata doar (acordul incheiat de Facebook cu motorul de cautare Microsoft) Bing, dar si din faptul ca ofera internautilor un mod fundamental diferit de a descoperi si a conecta informatiile pe internet", a precizat acesta.