​Mark Zuckerberg, cofondatorul Facebook, spune ca a avut parte de sfaturile lui Styeve Jobs despre cum sa-si construiasca o echipa valoroasa de conducere pentru Facebook si despre cum sa se concentreze pe lucrurile importante in dezvoltarea retelei, noteaza Bloomberg care citeaza din transcriptul unei emisiuni TV din SUA ce va fi difuzata marti. Zuckerberg spune ca Facebook se va lista, insa nu in viitorul apropiat, iar despre reteaua sociala Google+ spune ca se vrea a fi "un Facebook mai mic".

Mark ZuckerbergFoto: Reuters

Mark Zuckerberg, in varsta de 27 de ani, spune ca a avut multe intrebari pentru Steve Jobs si adauga ca a primit sfaturi de la fostul sef al Apple in legatura cu alegerea echipei de conducere a Facebook. Si in biografia lui Jobs publicata recent se spune ca fondatorul Apple a considerat ca este responsabilitatea lui sa dea sfaturi antreprenorilor tineri si il aprecia pe Zuckerberg fiindca a rezistat tentatiei de a-si vinde afacerea.

Zuckerberg a fost unul dintre personajele cheie pentru fondarea Facebook in 2004, in 2008 a devenit cel mai tanar miliardar al lumii, iar acum averea sa este estimata la peste 17 miliarde dolari. El a vorbit pe larg intr-un interviu la televiziunea americana PBS despre listarea la bursa, despre relatia cu concurenta si posibila intrare in China.

El considera ca Google este un concurent direct, insa cu Amazon si Apple intrevede parteneriate fiindca aceste companii sunt pe aceeasi lungime de unda cu Facebook.

Intrebat despre cum vede concurenta cu marile companii din tehnologie, seful Facebook spune ca aceste mari companii pot lucra impreuna chiar daca exista rivalitate serioasa si adauga ca nu se pune problema existentei unui singur castigator.

"Nu cred ca se pune problema ca o singura companie sa se detaseze in castigatoare din toate chestiile astea", spune Zuckerberg. "Cred ca Google este intr-un fel mai competitiva si e clar ca incearca sa-si construiasca propria mica versiune de Facebook (...) Uitandu-ma la Apple si Amazon vad companii care sunt pe aceeasi linie cu noi", mai spune el.

Intrebat despre o posibila listare, subiect pe care presa a batut mult moneda in ultimele luni, Zuckerberg a spus ca nu e un subiect care sa-i ocupe timpul zi de zi si deci nu se va intampla in viitorul apropiat. Totusi, investitorilor li s-a promis ca vor putea sa detina actiuni iar listarea se va intampla cand compania va fi pregatita.

Facebook are peste 800 milioane de utilizatori pe plan mondial, din care 3,8 milioane in Romania, insa numarul ar fi mult mai mare daca reteaua nu ar fi blocata in China (unde cea mai mare retea sociala este una locala numita Renren). Zuckerberg spune ca Facebook nu poate intra imediat in China, dar cauta variante.

"Intr-un anumit moment vor fi ceva discutii despre ce trebuie facut pentru a intra acolo", spune co-fondatorul Facebook.

Iata un scurt fragment din emisiunea de la PBS:

Mai jos puteti vedea scurte declaratii facute luni de Zuckerberg la o vizita la universitatea Harvard