​O afacere de succes pe online poate fi demarata acum cu 90% mai putini bani decat in 2005, astfel ca lipsa fondurilor nu mai reprezinta un obstacol si tot mai multi isi pot dezvolta afaceri, a spus la evenimentul How To Web, Doug Richard, mentor al School For Startups. El spune ca o consecinta a cresterii accesibilitatii afacerilor tine si de faptul ca multi vor clona idei de succes, insa numai o parte dintre aceste afaceri vor rezista, a precizat Richard la evenimentul la care HotNews s-a numarat printre partenerii media.

Doug RichardFoto: School for Startups

Profesorul Doug Richard spune ca daca in 2005 aveai spre exemplu nevoie de 200.000 de lire pentru a-ti deschide o afacere promitatoare pe online, acum o poti face cu o suma de zece ori mai mica. Mai mult, chiar daca in 1997 nu erau mijloacele tehnice de acum, o comparatie un pic fortata arata ca atunci aveai nevoie de un capital imens, cateva milioane de dolari pentru afacerea pe care acum o poti deschide cu cateva zeci de mii.

"Acum lipsa banilor nu mai este o scuza pentru cei care vor sa porneasca un start-up, inainte, cei care aveau bani isi faceau un club select si priveau cu superioritate la cei fara bani. Capitalul era pentru ei un mare avantaj si puteau castiga cota de piata si acces la resurse cheie", spune Richard care adauga ca acum nu mai e nevoie de atat de multa finantare din afara si tinerii afaceristi nu mai sunt atat de mult la mila investitorilor.

El admite ca fiind suficienti mult mai putini bani, numarul companiilor va creste mult, iar concurenta va fi mai mare, la fel cum mai mare va fi si numarul afacerilor care sunt pur si simplu clone ale unor idei geniale initiate de altii. Totusi, important este sa fii printre primii cu ideea, sa o pui rapid in practica si sa o aplici intr-un mod eficient.

Richard a predat antreprenoriat in multe tari si spune ca in toate a avut parte si de idei prezentate intr-un mod neprofesionist. Totusi, spune el, in Romania a intalnit tineri care si-au prezentat ideea la fel de complet si de convingator ca si unii tineri din Silicon Valley, iar acest lucru este semn clar ca in Romania s-au schimbat multe fiindca acum cinci ani astfel de prezentari excelente erau de neconceput aici.

"Nu vad diferente mari intre antreprenorii din diverse parti ale lumii, mai ales in cazul celor tineri care sunt diferiti si au fost transformati de web. Diferite sunt insa conditiile culturale ce genereaza obstacolele de care antreprenorii se lovesc", mai spune el.

Evenimentul How To Web 2011 se desfasoara pe 9 si 10 noiembrie, la Bucuresti si este gandit ca punct de intalnire si discutii pentru manageri, investitori, dezvoltatori si antreprenori. Vor fi in total 25 de speakeri, diverse ateliere si un concurs intre startup-uri. Conferinta How To Web 2011 este organizata de Wembrio.