​Guvernul spaniol a promulgat o lege ale carei prevederi o fac printre cele mai dure in lupta cu pirateria online fiindca permite ca un site sa fie blocat chiar si in zece zile daca gazduieste continut piratat in exces. Legea Sinde, dupa numele unui fost ministru spaniol al culturii, a fost intens criticata de asociatiile care apara dreptul la exprimare, acestea spunand ca guvernul a cedat presiunilor extrem de mari venite din partea greilor industriei muzicale.

Noua lege da dreptul celor care detin drepturile de autor sa raporteze unei comisii guvernamentale daca exista site-uri pe care acest continut apare ilegal. Comisia infiintata special pentru a pune noua lege in aplicare va decide daca este cazul sa continue demersul impotriva celor care incalca drepturile de autor si poate merge in justitie unde se va decide daca site-ul in cauza trebuie blocat. Se doreste ca intreg procesul sa dureze zece zile, ceea ce face ca aceasta lege sa fie una dintre cele mai dure din domeniu.

Insa, dura fiind, este si intens criticata, la fel cum s-a intamplat in Franta, SUA si in alte tari unde autoritatile incearca sa impuna masuri drastice, la limita dreptului de libera exprimare. In Spania, jurnalisti, bloggeri si diversi analisti din domeniul IT s-au aratat ingrijorati de aceasta lege, sustinand ca ea creeaza un precedent periculos.

Totusi, autoritatile spun ca o astfel de lege era necesara, iar date IDC arata ca Spania este una dintre tarile UE unde rata pirateriei este cea mai mare, estimarea fiind ca 97% din muzica "consumata" in Spania este piratata.

Pozitia ce trebuie adoptata impotriva pirateriei online a devenit un subiect controversat in mai multe tari, iar autoritatile sunt acuzate ca cedeaza prea usor presiunilor venite din partea industriei muzicale si de film, fiind gata sa ia masuri drastice precum blocarea unor site-uri sau taierea conexiunii web pentru unii utilizatori.