Autoritatile suedeze au fost pana la urma induplecate si au acordat statutul de "organizatie religioasa" Bisericii Kopimism-ului care considera ca informatia este sfanta si trebuie transmisa prin copiere, astfel incat sa ajunga la cat mai multa lume. Kopimistii sustin ca nu incurajeaza pirateria online si se arata foarte multumiti de recunoasterea obtinuta. Autoritatile spun ca decizia are putine consecinte limitate, insa e un pas pentru ca organizatia sa aiba dreptul sa ceara cotizatii de la membri.

"Biserica Kopimismului" (Church of Kopimism) a fost fondata in 2010 de Isak Gerson, un student la filosofie in varsta de numai 19 ani si ideea principala este ca informatia este sacra, iar valorea ei creste cu cat aceasta ajunge la mai multi oameni, prin copiere.

Gerson a incercat de mai multe ori sa obtina recunoasterea Kopimismului ca organizatie religioasa, iar dupa mai multe esecuri autoritatile suedeze au acceptat cererea prin intermediul agentiei guvernamentale Kammarkollegiet.

Cei de la agentie spun ca decizia de acum are consecinte limitate si cel mult va da dreptul noii organizatii sa ceara cotizatii anuale de la membrii sai, insa si pentru acest lucru mai trebuie sa vina aprobari.

Liderul spiritual al miscarii spune ca recunoasterea este un pas imens si spera ca se va ajunge mai departe. "Sper sa apuc ziua in care ne vom practica religia fara teama de a fi persecutati". Evident ca organizatiile din industria muzicala si film nu vor permite acest lucru, mai ales ca multi se plang ca Suedia este un paradis al piratilor informatici in care foarte rar sunt respectate drepturile de proprietate intelectuala.

Analisti citati de BBC spun ca statutul primit de Kopimisti nu inseamna ca file - sharing-ul va fi legal, ci tine mai mult de specificul social al Suediei, nu de legislatie. Ei mai spun ca Gerson si adeptii sai sunt un pic rupti de realitate, insa nu trebuie sa uitam ca Suedia este tara excentrica in care s-a format si Partidul Piratilor care a ajuns si in Parlamentul European.