Adresele de e-mail si parolele unor oficiali britanici, americani si din cadrul NATO au fost postate pe Internet in urma unui atac informatic impotriva site-ului agentiei Stratfor, relateaza The Guardian, citat de AFP.

Grupul de hackeri Anonymous a afirmat pe Twitter ca a furat in ziua de Craciun o serie de adrese si date ale cardurilor bancare provenind de la membri ai Stratfor, a precizat cotidianul britanic.

Potrivit analizelor efectuate pentru The Guardian de John Bumgarner, expert in sercuritate informatica la US Cyber Consequences Unit, un centru de cercetare cu sediul la Washington, au fost furate informatii cu privire la oficiali din cadrul serviciilor britanice de informatii si la personal militar american.

In ceea ce priveste Statele Unite, au fost publicate informatii referitoare la 173 de persoane care au servit in Afganistan, precum si date personale despre fostul vicepresedinte Dan Quayle si fostul secretar de Stat Henry Kissinger.

Circa 221 de oficiali militari britanici si 242 de membri ai NATO au fost victimele acestui demers, precum si consilieri ai Joint Intelligence Organisation, un organism care se ocupa de informatiile sensibile pentru premierul britanic David Cameron, potrivit analizei lui Bumgarner.

Aproximativ 19.000 de adrese electronice apartinand personalului militar american au fost divulgate.

Agentia Stratfor, cu sediul in Texas, este specializata in probleme de securitate si politica externa.

Hackerii au declarat ca au putut obtine informatiile partial deoarece Stratfor nu le-a criptat, a adaugat cotidianul.

Grupul Anonymous s-a facut cunoscut prin numeroase atacuri informatice in intreaga lume, in special cele asupra site-urilor de plati online Visa si PayPal, ca raspuns la decizia acestora de a bloca transferurile de bani catre site-ul WikiLeaks.

La 21 iulie, FBI a anuntat arestarea a 16 persoane in SUA, in cadrul anchetei privind activitatile gruparilor de hackeri Anonymous si LulzSec, in timp ce politia britanica si cea olandeza au arestat alti cinci suspecti.

Hackerii de la Anonymous si LulzSec au promis la 23 iulie, dupa arestarile efectuate in SUA si Europa, ca isi vor continua lupta impotriva companiilor si guvernelor. Ei au sustinut, de asemenea, ca au spart securitatea retelei NATO si au pus mana pe mai multe documente confidentiale.