Fundatia One Laptop Per Child cunoscuta pentru micile laptop-uri gandite pentru elevii din tarile sarace a prezentat la targul CES Las Vegas o noua tableta ultra low-cost care se poate incarca atat cu ajutorul unui panou solar, cat si cu o manivela. Tableta cu ecran de 8 inch ar putea avea o autonomie de sase - sapte ore iar soft-ul va fi definitivat in functie de dorintele guvernelor care vor comanda produsul. Tinta de pret ar fi in jurul a 100 de dolari, scrie site-ul Engadget.

Fundatia OLPC a lansat in 2007 prima versiune a unui laptop low-cost care ar fi trebuit sa coste doar 100 de dolari, insa a fost vandut la pret dublu, in special catre guverne din America de Sud si Africa. Totusi, desi tintele erau impresionante, pana acum s-au vandut 2,5 milioane de unitati.

Totusi, OLPC continua prezentarea de produse ultra low-cost gandite pentru elevii si studentii din tarile foarte sarace. Acum, fundatia a prezentat o noua tableta, XO 3.0 care dispune de un procesor Marvell Armada, 512 MB RAM, are 4 GB stocare, ecran de 8 inch, rezolutie de 1024 x 768 pixeli si port USB.

Fundatia spune ca tableta poate fi incarcata prin doua metode gandite pentru zonele sarace in care electricitatea este un lux. Exista un panou solar de dimensiunile tabletei care, spune compania, pentru doua ore de expunere la soare ofera o ora de autonomie.

A doua varianta de incarcare tine de o manivela care in maxim zece minute de actionare frenetica ofera o ora de autonomie. Jurnalistii care au testat tableta aceasta au conchis ca are doua probleme principale: este extrem de lenta in deschiderea si rularea aplicatiilor, iar ecranul tactil nu functioneaza cu promptitudine la atingeri.

Noua tableta este in faza de prototip, iar multe detalii, inclusiv cele legate de soft, vor fi definitivate dupa ce OLPC va primi comenzi ferme.