Centrul national de raspuns la incidente de securitate cibernetica (CERT-RO) a contactat organizatia detinatoare a domeniului unde sunt postate datele colectate in urma atacului informatic anuntat joi de un grup de hackeri romani intitulat #antisecRO, accesul la pagina web in cauza fiind deja blocat, a declarat pentru HotNews.ro Dan Tofan, directorul tehnic al CERT-RO. Hackerii au spart joi site-urile Directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului Giurgiu si ale Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei si au repostat intreaga baza de date (situatii financiare 2008-2011, parole, adrese de mail, nume, date personale si alte documente extrase de pe serverele INFIN-HH) pe un site public, accesibil oricui.

"CERT-RO s-a autosesizat cu privire la acest incident de securitate si conform procedurii interne a realizat urmatoarele:

- pentru blocarea accesului la datele institutiilor in cauza a fost contactata organizatia detinatoare a domeniului unde sunt postate datele colectate in urma atacului, precum si structura de tip CERT nationala responsabila. In urma sesizarii CERT-RO accesul la pagina respectiva a fost deja blocat (http://www.ifin-hh.com.nu/)!

- in perioada urmatoare CERT-RO va sesiza organele de drept competente asupra acestui incident de securitate si le va sprijini in identificarea atacatorilor", a precizat pentru HotNews.ro Dan Tofan, directorul tehnic al CERT-RO.

In cursul zilei de joi, grupul #antisecRO a anuntat actiunea in cauza si a avertizat ca "aceste doua atacuri sunt doar primele dintr-un val care va atinge in urmatoarea perioada 'majoritatea site-urilor guvernamentale, precum si firmele mari din Romania'.

La ora publicarii articolului de pe HotNews.ro, ambele site-uri fusesera repuse in functiune insa pe pagina - http://www.ifin-hh.com.nu - (acul blocata) puteau fi vazute toate datele sustrase de hackeri.

Citeste si: Cum poate interveni CERT-RO in cazul unui incident informatic in Romania/MCSI poate aviza suspendarea activitatii furnizorilor de servicii electronice