Legea SOPA (Stop Online Piracy Act), aflata in dezbatere in Statele Unite, vrea sa elimine piratarea pe Internet a materialelor cu drepturi de autor precum filmele si melodiile, dar si circulatia produselor contrafacute, informeaza Great News. Legea se aplica asupra site-urilor straine (actualele legi din Statele Unite nu acopera site-urile din afara jurisdictiei SUA). Pe de alta parte, ACTA nu se refera doar la pirateria online, cum e cazul SOPA, ci acopera si comertul cu produse contrafacute. Conform unui document intocmit de accessnow.org, si citat de HotNews.ro, ACTA este o amenintare la adresa drepturilor utilizatorilor.

Documentul original al legii SOPA, in limba engleza, poate fi consultat AICI.

In urma protestelor venite din partea a mii de site-uri si de companii din IT, mai multi membri ai Camerei Reprezentantilor si-au retras sprijinul pentru proiectul de lege SOPA. Iar pe 20 ianuarie republicanul Lamar Smith a amanat votul pe aceasta lege in Camera Reprezentantilor pana cand se va ajunge la un consens mai larg.

Cele mai importante prevederi ale sale SOPA:

•Autoritatile americane pot incepe o actiune impotriva serviciului care a inregistrat un domeniu sau impotriva proprietarului site-ului strain despre care considera ca incalca legea drepturilor de autor.

Integral pe EurActiv.ro