Premierul polonez Donald Tusk spune ca procesul de ratificare al acordului de lupta impotriva pirateriei online ACTA a fost suspendat pe motiv ca au fost insuficiente consultari pe marginea unui document atat de important. Polonia s-a numarat printre cele 22 de state UE care au ratificat ACTA, insa a avut parte si de cele mai ample demonstratii, atat in strada cat si online unde site-uri guvernamentale au fost atacate de hackeri suparati pe decizia autoritatilor de la Varsovia.

22 de state UE, inclusiv Romania, au semnat pe 26 ianuarie ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) un acord multilateral care propune o serie de standarde internationale pentru aplicarea drepturilor de proprietate intelectuala. Acordul a fost negociat la nivel global intre mai multe tari europene, SUA, Australia, Coreea de Sud si Noua Zeelanda, printre altele. Tratatul nu se refera doar la pirateria online, cum e cazul SOPA, ci acopera si comertul cu produse contrafacute. Multe organizatii au criticat intens acordul, motivand ca internetul va fi cenzurat, iar userii nu vor mai avea decat foarte putin din libertatea din prezent.

Premierul polonez Donald Tusk spune ca a fost suspendat pana la final de an procesul de ratificare pe plan intern a ACTA, motivatia fiind ca s-au facut prea putine consultari pe tema acestui acord controversat. El s-a aratat extrem de suparat pe colegii sai care nu au considerat ca ar fi nevoie de consultari extinse, scrie publicatia Warsaw Business Journal.

Tusk a mai spus ca desi vrea ca Polonia sa-si mentina reputatia de tara care lupta impotriva piratieriei, daca se va considera ca ACTA pune in pericol drepturile internautilor, acest acord va fi respins cu totul.

In Polonia, reactia fata de ACTA a fost extrem de dura, oamenii au iesit in strada iar site-uri guvernamentale au fost atacate de hackeri care avertizau ca acordul este unul extrem de periculos.

Dintre tarile membre UE, doar Olanda, Estonia, Cipru, Slovacia si Germania au refuzat semnarea tratatului. Totusi, acesta nu va putea intra in vigoare decat daca este aprobat la nivelul intregii Uniuni Europene. Votul va avea loc in luna iunie, iar in cazul in care tratatul va fi respins, adeziunile celor 22 de state care au semnat ACTA vor fi lipsite de efect.

Conform accessnow.org, ACTA risca sa aiba implicatii grave generate de faptul ca nu reuseste sa stabileasca un echilibru intre protectia drepturilor de proprietate intelectuala si apararea drepturilor fundamentale ale societatii, ca intreg, cum ar fi libertatea de exprimare, liberul acces la informatie si cultura si viata privata.

ACTA ii forteaza pe furnizorii de Internet sa desfasoare activitati de supraveghere la nivelul retelelor proprii si sa puna la dispozitia detinatorilor drepturilor de proprietate intelectuala datele personale ale presupusilor faptuitori.