Google, Facebook, Yahoo! si alte companii cunoscute din online au fost pana la urma de acord sa retraga de pe site-urile lor din India materiale considerate a incita la ura diverse comunitati religioase, scrie Reuters. Dupa un drum lung in instante, 21 de companii au fost de acord sa faca inaccesibil accesul userilor la anumite materiale, mai ales imagini, care ar putea fi considerate obsecene si ofensatoare de catre hindusi, musulmani sau crestini. Sunt voci care saluta decizia, amintind ca India are o traditie de violenta intre adeptii diverselor religii.

Totul a pornit de la petitia unui musulman pe nume Mufti Aizaz Arshad Kazmi care sustinea ca marile companii de internet gazduiesc continut care incita la ura intre religii, lucru absolut intolerabil. Lucrurile s-au tot complicat, iar la final de 2011 ministrul indian al Comunicatiilor s-a intalnit cu cei de la Google, Facebook, Microsoft, Yahoo! si alte companii, anuntandu-i ca guvernul va introduce reguli prin care continutul sensibil din punct de vedere religios sa nu mai apara pe internet.

Apoi, Inalta Curte din Delhi a cerut marilor companii de online sa dezvolte un mecanism care sa scoata cat mai prompt posibil de pe site-uri continutul ce ar putea fi considerat jignitor, amenintand ca altfel site-urile vor fi blocate "la fel ca in China".

Companiile au spus ca au retras de pe internet continutul sensibil, insa instanta spune ca vrea o dovada scrisa in acest sens, in cel mult 15 zile. Cei de la Google spusesera ca nu este fezabil sa monitorizeze continutul postat de miliarde de oameni, astfel incat ei sa fie impiedicati sa posteze imagini obscene sau jignitoare.

Printre imaginile de la care controversa a pornit se numara fotografii modificate ale unor politicieni de frunte ai Indiei, dar si imagini precum cea in care pe strazile orasului sfant Mecca alergau zeci de porci.

In India, sub o zecime dintre cei 1,2 miliarde de locuitori au acces la internet, insa tara s-a detasat mereu de China si se mandreste cu titlul de "cea mai mare democratie a lumii". Tocmai de aceea, spun criticii acestui demers, este de neconceput ca India sa ameninte companiile din online si sa doreasca filtrarea continutului.

Sunt insa si voci care saluta deciziile din justitie, pe motiv ca India are o trista istorie de confruntari religioase, astfel ca evitarea pe cat posibil a unor noi pretexte este binevenita.