Programul de Guvernare al Cabinetului Ungureanu, sectorul IT&C: Revizuirea cadrului legislativ referitor la statutul profesional al specialistilor IT, plus facilitati acordate absolventilor din domeniu

de Red. Economic     HotNews.ro
Miercuri, 8 februarie 2012, 15:19 Economie | IT


Guvernul Ungureanu a trecut in programul de guvernare ca obiectiv "Revizuirea cadrului legislativ referitor la statutul profesional al specialistilor IT", fara a preciza insa la ce anume se refera. In plus, documentul mentioneaza "Cresterea absorbtiei absolventilor IT si a persoanelor recalificate in IT prin facilitati acordate lor si angajatorilor lor si prin informatizarea accelerata a sectoarelor prioritare".


Directiile de actiune mentionate in Programul de guvernare:

 • Urgentarea derularii fazelor primare in cadrul Proiectului de realizarea la nivel national a unei infrastructura de Broadband (RO-NET).
 • Solutionarea problemelor intampinate de proiectul pentru tranzitia la standardele de televiziune digitala (DVB-T).
 • Realizarea unei Harti digitale a retelelor de comunicatii majore din Romania.
 • Pregatirea documentelor legate de Agenda Digitala 2020.
 • Lansarea sistemului pentru instruirea online a functionarilor publici.
 • Consolidarea Programului National de Super Computing.
 • Finalizarea legii privind interoperabilitatea si a Cadrului National de Interoperabilitate.
 • Gestionarea fondurilor structurale din cadrul Axei III POS CCE.
 • Derularea proiectelor finantate din fonduri europene.
 • Cresterea calitatii, eficientei si gradului de utilizare a serviciilor publice electronice, prin simplificarea procedurilor administrative si transpunerea acestora in format electronic.
 • Realizarea mediului comun informational pentru institutiile administratiei publice cu realizarea unei analize privind standardele de cost la nivelul administratiei publice si eficienta administrativa privind aplicarea sistemelor TIC in administratie.
 • Cresterea performantei si eficientei prin reducerea incongruentelor datelor din sistemele administratiei publice cu utilizarea extensiva a solutiilor TIC standardizate si interoperabile.
 • Utilizarea eficienta a spectrului de frecventa alocat, prin medierea inter- institutionala intre societatile comerciale in care statul este actionar majoritar, implicate in procesul vizat.
 • Stimularea competitivitatii companiilor TIC, cu preponderenta a IMM-urilor, sustinuta de activitati de promovare a acestui sector si de o legislatie adaptata sectorului TIC.
 • Cresterea investitiilor efectuate de furnizorii de echipamente TI si TC in Romania. Promovarea companiilor TIC precum si comunicarea si sprijinul asociatiilor de profil in special in zonele slab dezvoltate din punct de vedere industrial.
 • Cresterea productivitatii si competitivitati companiilor romanesti prin utilizarea pe larg a platformelor de schimb electronic de date/documente intre cetateni, companii si administratia publica (B2B, B2C, B2A, C2A).
 • Revizuirea cadrului legislativ referitor la statutul profesional al specialistilor IT, investitiilor in sectorul TIC precum si al platformelor de schimb electronic.
 • Dezvoltarea de programe de dezvoltare a competentelor digitale pe urmatoarele directii: alfabetizare digitala, dezvoltarea competentelor pentru utilizarea avantajelor TIC in viata de zi cu zi si dezvoltarea expertizei profesionistilor ICT.
 • Cresterea absorbtiei absolventilor IT si a persoanelor recalificate in IT prin facilitati acordate lor si angajatorilor lor si prin informatizarea accelerata a sectoarelor prioritare.
 • Stimularea cercetarii, dezvoltarii si inovatiei in sectorul TIC prin atragerea de noi investitori si furnizori de echipamente TIC care inoveaza si/sau produc in Romania si prin cresterea absorbtiei fondurilor FP7.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13202 vizualizari

 • -7 (31 voturi)    
  NOUL GUVERN AL ROMANIEI (Miercuri, 8 februarie 2012, 15:40)

  UNGUREANU [anonim]

  Art. unic. Începînd cu data de 10.02.2012 Guvernul României ofera slujbe gratuite tuturor somerilor.
  Slujbele vor fi oficiate de preoti, episcopi, arhiepiscopi si de Preafericitul, presedinte al României.

  Masuri anticriza:

  1. Reangajarea obligatorie a pensionarilor pentru a putea finaliza marile realizari incepute in Epoca de Aur: Canalul Dunare – Marea Neagra, Dunare-Bucuresti, constructia unei noi Case a Poporului etc.

  2. Impozitarea consumului de hartie igienica in functie de straturi, deoarece in asa vremuri cacacioase nu se poate trece cu vederea un asemenea potential. Cei care nu manânca nimic si in consecinta nu "produc" vor plati un impozit forfetar.

  3. Taxa pe aer la un nivel de 0,04 euro/mc consumat. Numarul de mc consumati va fi stabilit de catre specialistii Guvernului impreuna cu Medicii de familie, in functie de capacitatea pulmonara a fiecarei persoane. Astmatici au reducere de la 25% pina la 100% in cazul cind se opresc din respirat mai mult de 15 minute.

  4. Impozitarea pe kilogram. Orice roman peste 35 de kg este un "gras nesimtit ''pe principiul lui Basescu "slabutul il duce in spate pe cel gras ".

  5. Taxa pe "vanturi trase", ca prea s-au obisnuit romanii sa-si dea aere. Se vor monta detectoare la fundul fiecarui contribuabil care vor inregistra numarul vanturilor trase, intensitatea sunetului, intensitatea mirosului. Taxa va adauga 24% la factura de gaz si va fi obligatorie ca taxa "radio -Tv" de pe factura de curent.

  6. Taxa pe a doua limba vorbita. Daca au bani si timp sa invete o alta limba in afara de romana sa le fie rusine si sa plateasca pentru asta pentru ca sigur o fac intentionat ca sa poata pleca din tara. Taxa va fi de 50 % din valoarea totala a alocatiei care a primit-o persoana respectiva pina la virsta de 18 ani de la stat. Sunt scutiti de taxa ungurii din Harghita, Covasna si Mures deoarece ei oricum nu stiu decit ungureste deci nu se pune problema ca ar sti mai mult de o limba.

  7. Orice barbat care are mai mult de 124.89
  • 0 (0 voturi)    
   punctu 5 :) (Miercuri, 8 februarie 2012, 16:45)

   ginel din rahova [anonim] i-a raspuns lui UNGUREANU

   e de resortul domnului borbely si ar trebui inclus in legea poluarii.
   • +4 (10 voturi)    
    USL-istii astia sunt foarte activi (Miercuri, 8 februarie 2012, 18:16)

    mda [anonim] i-a raspuns lui ginel din rahova

    dupa ce ca la televizor nu mai ai la ce sa te uiti ca au acaparat tot, inclusiv protv-ul, mai vin si pe forumuri cu aberatiile lor. duceti-va la voiculescu ca platest bine!!!
    • +1 (3 voturi)    
     USListii ca USListii (Joi, 9 februarie 2012, 7:24)

     rakkone [utilizator] i-a raspuns lui mda

     Dar pe mine ma doare cand vad din astia de-ai mei, antiUSListi, care sunt constipati mental si nu au simtul umorului sa poata rade la un banc bun.
  • 0 (0 voturi)    
   8. Taxa pe delir (Joi, 9 februarie 2012, 8:00)

   yellowdog [utilizator] i-a raspuns lui UNGUREANU

   si vorba trebuie sa coste
 • -14 (18 voturi)    
  Dupa ce ati reformat taind acum le dati inapoi (Miercuri, 8 februarie 2012, 15:45)

  Ioan [anonim]

  Dupa ce au facut reforma prin taierea facilitatilor acordate programatorilor acum vin si fac iar reforma prin acordarea lor.

  Dupa ce au taiat orice fond pentru autostrada Iasi Targu Mures timp de 3 ani (desi in campanie spuneau cu totul altceva) acum o prezinta ca un mare obiectiv.

  Acum mai ramane sa ne spuna ca vor creste salariile dupa ce le-au taiat si nici cu cresterea anuntata nu vor ajunge la loc.

  Multumim pentru tot!
  • +13 (15 voturi)    
   (Dez)Informare?! (Miercuri, 8 februarie 2012, 16:14)

   ha [anonim] i-a raspuns lui Ioan

   Ce facilităţi au tăiat pentru programatori? Că eu sunt un programator şi nu s-a schimbat nimic (mă refer aici la ne-impozitarea salariului). Erau şi alte facilităţi de care eu nu ştiu şi firma nu mi-a zis?
   • -8 (12 voturi)    
    dezinformarea dezinformarii (Miercuri, 8 februarie 2012, 17:00)

    ioan [anonim] i-a raspuns lui ha

    Hm. Va sa zica eu dezimformez. Hai sa-ti clarific dilema de om informat de PDL:

    Ordinul 748/2004 este in continuare valabil, dar nu orice IT-ist MAI beneficiaza de el: atat salariatul cat si angajatorul trebuie sa indeplineasca anumite conditii prevazute de actul normativ amintit.

    Firma ta (in cazul in care esti programator si nu doar postac) fiind cu puterea sunt siguri ca le satisface :).
    • +6 (12 voturi)    
     asa e draga... (Miercuri, 8 februarie 2012, 17:19)

     dodu [anonim] i-a raspuns lui ioan

     cine lucreaza in tara asta e musai cu puterea... cine nu, e cu ceilalti...
     PS: sa stii IE, YM si Excel nu sunt competente tehnice de scris in CV la un programator
     • +1 (1 vot)    
      licentiatii (Joi, 9 februarie 2012, 10:42)

      stefan2008 [utilizator] i-a raspuns lui dodu

      Problema este ca daca angajezi un pasionat de IT care nu a avut bani si timp de facultate, nu ai nici o sansa sa ii aplici facilitatile pentru licentiati.
      Sa nu uitam dragi licentiati cam cata informatica am facut noi in anul 1 de facultate. Apoi sa nu uitam ce mafie trebuie sa razbati pentru un loc in camin, sau ce chirii se platesc intr-un oras universitar. Nu oricine isi permite sa faca o facultate cu studii de lunga durata.
      De exemplu cei care au facut colegii universitare, au facut cursurile de informatica impreuna cu anul urmator de la facultate (adica efectiv stateau in aceleasi banci, in aceleasi sali de clasa, cu aceeasi profesori si inclusiv examenele le-au dat tot impreuna). Totusi acordam facilitati numai celor care au pierdut vremea cu cursuri lungite de "Spatii vectoriale" in loc sa faca acest subiect in cadrul unui curs de Algebra, sau cei care au pierdut vremea cu "Spatii metrice" un semestru intreg in loc sa le studieze la Analiza matematica impreuna cu Bilele si cu alte notiuni, cum au facut cei de la Colegiul Universitar.
      Poate imi spuneti si mie la ce firma de IT aplica licentiatii notiunile de matematici discrete si notiunile de matematica avansata invatate foarte pe larg in anul 1 de facultate?
      Sau poate merita facilitati fiscale numai cei care au pierdut vremea cu notiuni teoretico-stiintifice pe care nu le aplica niciodata, nu?
    • +6 (6 voturi)    
     Bun... (Miercuri, 8 februarie 2012, 17:30)

     Ion [anonim] i-a raspuns lui ioan

     si totusi ce anume s-a schimbat?
     Conditiile respective nu s-au schimbat din 2004 si doar in baza lor s-a acordat scutire de impozit. Pe scurt: firma sa scoata un venit de minim 10000 $ / programator/ an; sa aiba codul CAEN corespunzator; angajatii vizati trebuie sa aiba diploma de licenta din domeniu si sa presteze efectiv ceva legat de programare.

     Asadar, ce anume incerci sa comunici?
    • +6 (6 voturi)    
     Firma mea... (Miercuri, 8 februarie 2012, 17:31)

     ha [anonim] i-a raspuns lui ioan

     Firma mea... din 2004 au fost 2. Ca să zic aşa. Şi nu e nici UTI şi nici Siveco sau mai ştiu eu care firmă despre care se ştie că are contracte cu statul. Că dacă ai fi IT-ist ai şti părerea celor din breaslă despre cele 2 firme.

     Şi da... îmi aduc aminte când au introdus chestiea cu facultăţile şi profilul terminat, profilul firmei, etc. Nici o persoană din departamentul meu nu a fost afectată. Dar nici firmele nu au angajat femeia de serviciu pe post de programator, doar ca să nu plătească impozit.
    • 0 (4 voturi)    
     dezinformarea dezinformarii dezinformarii (Miercuri, 8 februarie 2012, 17:42)

     Bogdan [anonim] i-a raspuns lui ioan

     Adica se aplica aceiasi lege pe care spuneai ca vampirii portocalii au anulat-o. Cam prins cu minciuna o dai cotita ca unii ar fi altii ar pati. Probabil ca editezi text in word si vrei facilitati de programator. Cu siguranta numai firmele corupte si care sprijina guvernul o duc bine (ex firma lui Sova ce fura bani publici, firma lui Tariceanu ce "sifoneaza" taxe si impozite). Cand esti prins cu minciuna mai bine taci pentru ca dovedesti ca esti si prost pe langa minciunos. PS Beneficiez de facilitate de programator si lucrez la o "corupta" firma din strinatate.
     • -2 (4 voturi)    
      nu-ti este rusine? (Miercuri, 8 februarie 2012, 20:21)

      Ioan [anonim] i-a raspuns lui Bogdan

      Unde am scris eu ca au anulat o lege.
      Eu am spus ca s-au taiat facilitati.
      si apoi i-am raspuns exact ce s-a taiat celui care spunea ca nu s-a taiat nimic.
      Din pacate cultura ta e cam redusa (ceea ce nu e anormal pentru un postac PDL).
      Ia vezi tu daca Bill Gates satisface conditiile impuse de legea modificata de idolii tai
      • +4 (4 voturi)    
       calmeaza-te (Joi, 9 februarie 2012, 8:46)

       lmc [utilizator] i-a raspuns lui Ioan

       dom'le! Nu s-a taiat nici o facilitate. Nu intelegi de vorba buna? O tot tii pe a ta.
  • +6 (8 voturi)    
   Facilitati (Miercuri, 8 februarie 2012, 16:35)

   Octavian [anonim] i-a raspuns lui Ioan

   Ce facilitati au fost taiate programatorilor? Acea scutire de plata a impozitului (16%) se aplica in continuare.
   • 0 (2 voturi)    
    facilitati pt shmecherii lui vosganian (Joi, 9 februarie 2012, 8:35)

    iote [anonim] i-a raspuns lui Octavian

    Nu orice facultate e scutita de impozit: Cibernetica promotia 1980 nu se poate echivala cu nici una din noile sectii de acum. Dar se aplica pt sectii facute dupa 1990, la diverse facutati fara folos.
  • +3 (3 voturi)    
   Nu sunt promisiuni. (Miercuri, 8 februarie 2012, 17:04)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui Ioan

   Daca nu intelegi ceva asteapta ca altcineva sa citeasca articolul si sa-ti explice.Nu spune nicaieri ca se vor acorda din nou nu stiu ce facilitati.Un ministru desemnat a spus ca va sustine.Deocamdata nu este nici ministru si nici nu depinde de el sa se rezolve.In loc sa fii caustic,mai bine esti atent.Tot ce visezi tu ,nu se varezolva,pentru-ca nici salarii,nici facilitati nu se dau pe vise ,ci pe performanta.Cred ca ar trebui sa te multumesti cu ce primesti ca leafa.Felul cum gandesti(de a fraieri statul)nu te va propulsa vreodata intr-un post care sa poti avea un salariu mare.Si daca se va intampla,caderea iti va fi fatala.
   • -2 (2 voturi)    
    serios? (Miercuri, 8 februarie 2012, 20:33)

    ioan [anonim] i-a raspuns lui mircea

    ia citeste tu cu atentie planul de guvernare al PDL-ului din 2008 si compara cu ce au facut dupa 3 ani si 3 luni de guvernare.
    In privinta celor care fraieresc statul mai bine te-ai uita in curtea lor nu a mea. Ia vezi tu emisiunile lui Hoara din 2009-2010 si uite la el acum. Ia vezi tu ce venituri incaseaza ei din consilii de administratie de la regii si cum n-au reformat in 3 ani regiile care sunt pe pierdere si au salariile mari dar au taiat salariile la medici si profesori care oricum le aveau mai mici.
    Pe de alta parte nu vedeti ca au ramas constante cheltuielile cu bunuri si servicii in 3 ani de zile si au scazut doar cheluielile de personal
    Ce e cu voi oameni buni? Chiar merita pentru cativa lei sa postati toate prostiile astea?
    Una e sa reformezi si cu totul altceva e ce s-a intamplat.
    p.s. In privinta salariilor nu te-as sfatui sa ne comparam.
  • +2 (2 voturi)    
   ce taieri? (Miercuri, 8 februarie 2012, 17:10)

   echos [anonim] i-a raspuns lui Ioan

   ce taieri de facilitati s-au facut programatorilor? eu n-am aflat de asta....
   • +1 (1 vot)    
    taieri (Joi, 9 februarie 2012, 9:31)

    Mihai [anonim] i-a raspuns lui echos

    Nu toti programatorii lucreaza ca angajati, iar la PFA si la Drepturi de autor s-au adaugat taxe.
 • +1 (7 voturi)    
  Nice! (Miercuri, 8 februarie 2012, 15:52)

  Socol [anonim]

  asa, asa, sa mai primeasca Siveco si UTI niste contracte cu statul! Frumos!!!
 • +2 (2 voturi)    
  TIC, ICT, ITC.. (Miercuri, 8 februarie 2012, 16:31)

  emm [anonim]

  ce traznet mai e si TIC, ICT...? cineva s-a incurcat in acronime?
  ITC, mai precis, IT&C e Information Technology & Communications...dar restul....?
  inca un "decupeaza/lipeste" nereusit..?
  • +1 (1 vot)    
   greu... (Miercuri, 8 februarie 2012, 16:49)

   Ionut [anonim] i-a raspuns lui emm

   TIC = ITC in romana.
   Iar ICT == ITC (se folosesc ambele forme in engleza).
  • 0 (0 voturi)    
   TIC (Miercuri, 8 februarie 2012, 16:56)

   dorel [anonim] i-a raspuns lui emm

   sa fie oare "Tehnologia Informatiilor si Comunicatii" ? :P
   • 0 (0 voturi)    
    noroc ca.. (Miercuri, 8 februarie 2012, 17:05)

    em [anonim] i-a raspuns lui dorel

    .. acronimul nu e din 4 litere.. ca asista, la aranjamente de 4 luate cate 4 in tot articolu' de 10 randuri.
    NB: stiu la ce se refera cele folosite in articol, intrebarea imi era retorica.
    btw: ICT inca nu am intalnit...
  • 0 (0 voturi)    
   Greu cu limba Romana (Miercuri, 8 februarie 2012, 17:44)

   Bogdan [anonim] i-a raspuns lui emm

   Chiar fara diacritice trasnet e trasnet. Pina la acronime incepe cu gramatica de baza (scoala elementara)
 • 0 (0 voturi)    
  pfa (Miercuri, 8 februarie 2012, 16:44)

  radu [anonim]

  Probabil se refera la impozitarea PFA, daca se suspenda trec si eu pe persoana fizica sa platesc 1000 ron taxe indiferent de venituri.
 • -1 (1 vot)    
  ingineri vs doctori (Miercuri, 8 februarie 2012, 16:51)

  cretu [anonim]

  nu recomand nimanui sa se faca inginer! salariul este de mizerie - in franta un medic ia de cinci ori mai mult ca un inginer(sursa zf) si medic poate ajunge oricine are destula rabdare sa reproduca din memorie un text...
  • +1 (1 vot)    
   Poate in Franta (Miercuri, 8 februarie 2012, 17:17)

   asdf [anonim] i-a raspuns lui cretu

   In Romania e invers, trebuie sa fii nebun sa te faci medic.
 • +1 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 9 februarie 2012, 7:57)

  [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
   Intrebare (Joi, 9 februarie 2012, 10:56)

   eduard [anonim] i-a raspuns lui

   De unde ai dedus tu ca o sa se plateasca de la 1 iulie si cota angajatorului la PFA? Este un proiect de lege, ordonanta in codul fiscal etc? Sau tu o inspiratie?
 • -1 (3 voturi)    
  m-am saturat (Joi, 9 februarie 2012, 9:41)

  informatilul [anonim]

  de cand ma stiu se tot da inainte cu importanta IT. Si tot de atunci si pana acum, desi, dupa umilele mele calcule, se cheltruiesc peste 1,5 miliarde euro anual (vedeti cifrele de afaceri oficiale ale firmelor din IT), nu vezi "succesuri" ci doar "esece". Chiar deunazi, dupa upgrade-ul de la regisrul comertului, inca nimic nu functioneaza. Nu poti plat impozitul online. Anuntatul recensamant online a fost o penibilitate: un formular pdf pe care il completai cu mana si il trimiteai prin fax. Amenzi de peste 100 mil euro de la CE la APIA pentru aplicatia de doi bani de acolo (care a costat cam 25 mil euro, in total. Iar lista continua la nesfarsit. Cu infatuati ca tenerul Mustea, retardatul Vreme si salteaua relaxa anterioara, ca si cu "specialistul" Pambuccccian, nu o sa ajungem nicaieri. Cretinitatea legata de impozitele programatorilor promovata de Pambuccccian nu genereaza profituri decat outsourcistilor, care in cea mai mare parte sunt firme straine. Amigos treziti-va, lasat vorbele goale si, la treaba. Aste neansem,nand la furat.
  • +1 (1 vot)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 9 februarie 2012, 10:50)

   [anonim] i-a raspuns lui informatilul

  • +1 (1 vot)    
   Impozit IT (Joi, 9 februarie 2012, 12:49)

   aaragn [utilizator] i-a raspuns lui informatilul

   Firmele straine platesc statului roman taxe. Pentru fiecare 0.45 Lei salariu net, 0.55 se duc la stat. In cazul reducerii lui Pambuccian (un om cu IQ-ul mult peste cel al parlamentarului mediu), aproximativ 0.1 Lei nu se mai duc la stat, ci la angajat.

   Cum e cu "cretinitatea"? Poti sa explici de ce e rau sa castigam bani in plus de pe urma acestor firme de "outsourcisti"?
 • +1 (1 vot)    
  Ungureanu merita un tratament mai corect (Joi, 9 februarie 2012, 11:09)

  Ion Traian Emil [anonim]

  Ungureanu si-a asumat un risc urias prin acceptarea unor ministri penibili. Evident, nu toti sunt asa: UDMR-ul ne-a obisnuit cu oameni valorosi, independentii (Predoiu si Orban) sunt foarte buni specialisti, chiar si partidul tomberon (denumit asa de CTP) a propus profesionisti. Dar PDL-ul? PDL-ul a propus putini ministri si multe slugi (pentru care au garantat/platit altii) sau pitziponci (care si-au cumparat pozitia singuri). Sper ca oameni valorosi ca Ungureanu, Diaconescu, Predoiu sau Orban sa nu devina penibili intr-o mare de incompetenta si politica manelizata...
 • 0 (0 voturi)    
  Se doreste implementarea ACTA (Duminică, 12 februarie 2012, 10:43)

  dinu [anonim]

  Asta e o natiune pline de surprize pe care cetateanu de rand nu o poate deslusi... Nu inteleg de ce sa favorizez pe uni si sa defavorizez pe altii? Uni sunt mai buni ca alti? Pana unde va ajunge IT sa se dezvolte? Daca pui in balanta lucrurile bune sau nebune create de IT o sa vezi ca are mai multe dezavantaje decat alte ramuri ale economiei...agricultura,, dezvoltarea de noi tehnologii(energie socalara,, arderea hidrogenului din apa..etc.).. A fost si va ramane un securist,,,are in sange spionaju,,asa ca IT va fi capabil sa ne urmareasca pe toti.....


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by