Comisarul pentru Comert, Karel de Gucht, a anuntat miercuri, la Bruxelles, decizia Comisiei Europene de a trimite tratatul ACTA la cea mai inalta instanta europeana pentru a stabili daca exista incalcari de orice fel in privinta drepturilor fundamentale si a drepturilor de proprietate intelectuala.

Curtea Europeana de Justitie este chemata sa aiba in vedere echilibrul intre drepturile fundamentale: cel de exprimare, accesul la informatie, la proprietate intelectuala si ea trebuie sa arate orientari si sa ne spuna care sunt limitele.

Reprezentantii Executivului de la Bruxelles vor cere Curtii Europene de Justitie sa explice daca, din punct de vedere juridic, continutul ACTA incalca vreunul din drepturile si libertatile fundamentale ale UE.

Comisarul Karel De Gucht a precizat in conferinta de presa de miercuri, de la Bruxelles, ca, din punctul de vedere al procedurilor legislative, Comisia Europeana a trimis ACTA in fata statelor membre, pentru examinare, in cadrul Consiliului European. Acesta a aprobat in unanimitate ACTA si a autorizat Comisia Europeana sa semneze tratatul ceea ce s-a si intamplat.

Parlamentul European ramasese singura institutie europeana care mai putea schimba intrarea in vigoare a ACTA prin votul pe care il are programat in plen, in aceasta primavara.

Comisarul UE a mai precizat astazi ca, avand in vedere numeroasele dezbateri si temeri in rindul cetatenilor din statele membre UE, cel mai oportun este ca o instanta sa-si spuna punctul de vedere. "Impartasesc ingrijorarile cetatenilor UE cu privire la respectarea libertatilor fundamentale. Salut faptul ca oamenii si-au exprimat ingrijorarile lor activ mai ales pe cele legate de libertatea Internetului si am inteles, de asemenea, ca exista incertitudini in legatura cu modul in care ACTA va afecta aceste libertarti. Cred ca punerea ACTA in fata Curtii Europene de Justitie este un pas necesar", a adaugat Comisarul UE Karel DE Gucht.

El a mai precizat ca ACTA nu ar schimba nimic in legatura cu "modul in care folosim internetul si site-urile sociale de azi, deoarece nu introduce reguli noi". "ACTA ajuta doar la aplicarea a ceea ce este deja astazi legiferat, astfel ca nu inchide site-uri, nu va impiedica libertatea Internetului sau libertatea de exprimare", a explicat De Gucht decizia CE de a trimite tratatul spre examinare la o autoritate judiciara independenta.

UPDATE 1: Raportor ACTA in PE: Comisia a inteles ca sunt multe semne de intrebare in acest acord

Deputatul David Martin (S&D, Regatul Unit), raportor in Parlamentul European (PE) pe Acordul comercial impotriva contrafacerii (ACTA), a salutat decizia de astazi a Comisiei Europeana de a cere Curtii Europene de Justitie sa se pronunte daca ACTA este compatibil cu legile comunitare.

"Comisarul pentru comert Karel de Gucht a admis astazi ca exista inca multe semne de intrebare cu privire la ACTA si ceea ce presupune aplicarea sa pentru cetateni si pentru libertatea Internetului", a declarat David Martin. El a mai adaugat ca institutiile UE trebuie sa garanteze "un echilibru intre drepturile de proprietate intelectuala, fundamentale pentru economia UE, si libertatile individuale".

Intre timp, Parlamentul European va continua dezbaterile interne pe acest acord. Urmatoarea discutie in Comisia pentru Comert International din PE privind ACTA, va avea loc la 29 februarie. De asemenea, pe 1 martie este programata va fi o audiere publica in care deputati europeni, cadre universitare, organisme ale societatii civile si oficiali din UE vor discuta despre avantajele si dezavantajele ACTA.