Dupa cum ati aflat probabil deja ACTA a fost trasa pe linie moarta, fiind trimisa la Curtea Europeana de Justitie, iar Romania a decis aminarea ratificarii (ma bucur ca si in comunicatul ofical au folosit termenul corect - aminare si nu suspendare). Desi ar trebui sa ne bucure o asemenea decizie, ea de fapt este o miscare politica menita sa mai linisteasca spiritele agitate ale internautilor, dar si sa amageasca publicul, pt ca decizia CEJ se poate referi doar la conformitatea ACTA cu Tratatele UE, nu si cu acquis-ul comunitar, scrie juristul Bogdan Manoleape blogul sau.

Asta n-o sa ne scuteasca de inca o probabila modificare a legii dreptului de autor, care, in stilul deja devenit anost, propune inclusiv intarirea drepturilor de proprietate intelectuala.

Sa ma explic: In Septembrie 2010 Ministerul Culturii propunea modificarea legii dreptului de autor. Ca niste cetateni onorabili, ApTi si ORDU au depus o serie de comentarii referitoare la modificarile aduse.

Evident, nu am primit niciun raspuns ca au fost primite. Nu am primit nicio invitatie la vreo dezbatere publica sau privata (desi am cerut in mod expres acest lucru). Pe scurt, habar n-avem ce s-a ales din propunerea aia.

Dar iata ca, in paralel cu protestele ACTA, 3 deputati depun la Parlament (la Senat s-a inregistrat sub nr. B44/2012 din 15.02.2012) o propunere de modificare a legii dreptului de autor care (surprize! suprize!) este aproape o copie fidela cu proiectul nediscutat al Ministerului Culturii.

Deci - ce dezbatere publica? ce proteste ACTA? Ce conteaza ca oamenii ne spun clar ca nu mai vor regimuri absurde de proprietate intelectuala, ci un copyright flexibil adaptat la era digitala?

Noi luam propuneri vechi si le repunem pe tapet, pentru ca putem.

Ete, na!

Proiectul NU apare pe lista Senatului de acte normative in dezbatere, asa ca stati linistiti.

Pentru ca din textul propunerii n-o sa intelegeti mai nimic din ce aduce de fapt nou propunerea, s-au pus colegii de la ApTI si au facut un tabel de concordanta intre texte.

Rezum pe scurt principalele subiecte care NU fac obiectul dezbaterii publice (si care sunt identice cu cele ridicate la fileu din 2010):

  •     Operele orfane (al caror autor nu mai poate fi identificat).
  •     Perioada absurd de lunga de protectie a operelor protejate de drept de autor - viata autorului + 70 de ani dupa aceea. In proiect se prevede ca daca autorul nu mai are mostenitori, va fi un organism de gestiune colectiva ce va prelua drepturile.
  •     Se vrea sa se intre mai usor in calculatorul gasit intr-un loc in care exista un mandat de perchezitie - nu conteaza al cui este calculatorul.
  •     Ori de catre ori o autorizatie de perchezitie domiciliara este dispusa pentru constatarea unei infractiuni savârsite prin intermediul unui sistem informatic, se prezuma ca este dispusa si pentru accesul în orice sistem informatic ce se gaseste în acest domiciliu.

Mergeti voi si protestati unde vreti, ca astia din Parlament stau si copiaza si pirateaza legi.

Comenteaza pe blogul lui Bogdan Manolea.