​In zona East London s-a dezvoltat in ultimii patru ani un parc tehnologic numit Tech City despre care autoritatile britanice spun ca este "capitala digitala a Europei". Acum activeaza acolo 700 de companii, iar organizatia care se ocupa de proiect a trimis un reprezentant sa convinga si companiile romanesti ca merita sa deschida birouri in "Silicon Valley-ul londonez". Companiile pot sa vina chiar si cu un singur angajat, iar marele avantaj al mutarii la Londra tine de faptul ca orice firma poate de acolo sa se extinda mult mai usor pe alte piete, a spus intr-un interviu la Bucuresti, Chris Moore, unul dintre specialistii care incearca sa atraga noi firme in Tech City.

Chris MooreFoto: Hotnews

Chris Moore activeaza de peste 25 de ani in industrie iar in prezent lucreaza la organizatia care-si propune sa atraga diversi investitori internationali in Tech City iar pentru asta a vizitat o serie de tari precum Polonia, Cehia sau Portugalia, iar acum Romania.

Moore a venit la Bucuresti sa discute cu o serie de companii si antreprenori pentru a le da informatiile necesare si a-i convinge sa-si deschida birou in "Silicon Valley-ul" londonez. Moore ofera consultanta companiilor dornice sa isi deschida birou in Tech City si ii poate pune in legatura pe manageri cu terte parti care le pot oferi finantare.

De ce ar vrea o companie romaneasca sa-si deschida birou in Tech City? Moore spune ca din Londra pietele internationale pot fi accesate mult mai usor, iar capitala Marii Britanie e un loc foarte bun pentru a intra in legatura cu clienti noi.

Britanicul spune ca a discutat cu sefi de companii romanesti si cativa s-au aratat interesati de deschiderea unui birou la Londra, insa este inca prea devreme de spus daca acest lucru se va intampla.

Pentru o companie care este decisa sa intre in Tech City procesul de instalare poate dura de la cateva saptamani, la cateva luni, totul depinzand si de numarul de angajati care vor activa acolo. Moore spune ca o companie poate fi infiintata intr-o singura zi in UK, iar cei grabiti pot face asta in cateva ore.

In Tech City sunt acum peste 700 de companii de tehnologie iar in medie sunt zece angajati/companie, cateva dintre ele avand si peste 50 de angajati. Moore spune ca sunt companii care decis sa aiba doar un singur om in Tech City, iar la polul opus exista companii cu cateva sute de angajati. Printre companiile cunoscute care au sediul in tech City se numara Google, Intel, Cisco si Facebook.

Ca si costuri cu chiria, media este undeva la 300 euro/luna pentru fiecare birou, iar la o firma de cinci - sase persoane costurile lunare medii sunt de 700 lire, dar totul depinde de spatiul dorit.

Companiile au inceput din 2008 sa se instaleze in zona East London, iar din 2010 premierul Marii Britanii, David Cameron, a comunicat masiv pe subiectul Tech City, spunand ca obiectivul este ca acest spatiu sa devina unul dintre cele mai importante centre de inovatie. Guvernul vrea sa atraga companiile in Tech City oferind scutiri semnificative de impozite, insa proiectul nu a fost ferit de controverse.

Sunt voci care spun ca Tech City nu va avea un impact mare asupra economiei Regatului fiindca numarul mediu de angajati/companie este mic. In plus, alte voci au ridicat intrebari de genul "De ce a fost aleasa Londra si nu alta zona din UK?" Un raspuns la cea de-a doua intrebare tine si de faptul ca s-a dorit ca Tech City sa fie aproape de locul unde in vara lui 2012 se vor tine jocurile Olimpice.