​Microsoft prezinta miercuri la Mobile World Congress Barcelona o versiune de test pentru public a noului sistem de operare Windows 8 care, cel mai probabil, va fi lansat in toamna. Compania a vandut peste 500 de milioane de licente Windows 7, insa isi pune multe sperante in noul sistem de operare care este optimizat si pentru tablete si smartphone-uri

O versiune de Windows 8 este disponibila din septembrie 2011 pentru dezvoltatori, iar de acum si publicul larg va putea testa versiunea beta. Varianta RTM destinata producatorilor va fi disponibila in primavara lui 2012 iar lansarea oficiala a Windows 8 ar trebui sa fie in toamna lui 2012.

La Windows 7 versiunea disponibila pentru dezvoltatori s-a lansat in octombrie 2008, varianta beta pentru publicul larg a debutat in ianuarie 2009, iar lansarea oficiala a fost in toamna aceluiasi an.

Microsoft promite ca Windows 8 vine cu cea mai radicala schimbare de design de la Windows 95 incoace, spune ca sistemul va utiliza in mod economic resursele hardware si va fi optimizat pentru dispozitivele cu ecran tactil datorita noii interfete numita Metro de companie.

Noul Windows va functiona nu doar cu traditionalele chip-uri x86 din laptop-uri si desktop-uri, dar si cu procesoarele ARM care au devenit standard pentru dispozitivele portabile mai mici. Compania spera ca astfel isi va creste cota de piata pe partea de mobile unde prezenta companiei este firava. Astfel, datele StatCounter arata ca Microsoft are 5% pe piata sistemelor de operare pentru smartphone-uri, in timp ce Symbian, iOS si Android au impreuna peste 75%.

Pentru terminalele cui touch-screen Windows 8 va dispune de o interfata speciala numita Metro unde butoanele mici si inghesuite sunt inlocuite cu icon-uri de mari dimensiuni, mult mai usor de accesat.

Conform datelor StatCounter, Windows 7 a depasit XP pe piata sistemelor de operare, avand 44% fata de 35%. Pentru Romania datele companiei arata ca XP are 53%, iar Windows 7, circa 40%.